Novosti

‘U uvjetima koje imaju OB Zabok i KBC Sestre milosrdnice može se liječiti akutni moždani udar’

‘U uvjetima koje imaju OB Zabok i KBC Sestre milosrdnice može se liječiti akutni moždani udar’

Opća bolnica Zabok danas je domaćin stručnog simpozija na temu ‘Nova dostignuća u dijagnostici i terapiji ishemijskih bolesti mozga’

  • glavna.JPG

Opća bolnica Zabok danas je domaćin stručnog simpozija na temu ‘Nova dostignuća u dijagnostici i terapiji ishemijskih bolesti mozga’. Jedan je to od vida suradnje te bolnice s KBC Sestre milosrdnice i KBC Rebro.

– Govorit će se o dijagnostici i o terapiji moždanih zbivanja koja su vrlo često dramatična i iznenadna za onog kojeg pogode, kao i za njegove bližnje – rekao je dr. med Stanko Belina, voditelj Odjela za radiologiju Opće bolnice Zabok koji je dodao. – U našoj bolnici se u suradnji s neurolozima i radiolozima postavlja dijagnoza te ako se radi o trombozi ili emboliji velikih moždanih arterija, mi u roku od 4 do 5 sati postavljamo dijagnozu, dogovaramo medicinski premještaj u bolnice koji su u mogućnosti primiti pacijenta. Često su to KBC Sestre milosrdnice i KBC Rebro -rekao je Belina i spomenuo kako je se radi o postupku kada se kroz velike krvne žile uđe do tromba koji se izvuče van i oslobodi se krvna žila i kroz koju se ponovno ispostavi protok. – Na taj način se pacijenta poštedi teškog invaliditeta, a možda i smrti – objasnio je Belina.

Da je važno da se za struku organiziraju ovakvi simpoziji gdje se razmijenjuju iskustva i ukazuje na nove smjernice liječenju rekla je dr. med Dijana Zadrovec, neurologinja i zamjenica ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice i predstojnica radilogije u istoj bolnici te predsjednica Hrvatskog neurološkog društva.

– Akutni moždani udar i celebrovaskularne bolesti su među tri najčešća uzroka morbiditeta i mortaliteta. Invalidnost koja može nastati ako se na vrijeme ne intervenira može obilježiti do kraja života ne samo osobu koju je zadesila, već cijelu obitelj – rekla je Zadrovec i dodala kako pacijenti mnogo znaju o prepoznavanju simptoma kad dođe do moždanog udara. – Vrlo se rano javljaju liječniku i uvjetima koje imaju Opća bolnica Zabok i KBC Sestre milosrdnice može se liječiti akutni moždani udar – objasnila je Zadrovec.

Skip to content