Novosti

U Velikoj galeriji Grada Zaboka održati će se izložba “Vječno treptanje u svijetu”

PUČKO OTVORENO UČILIŠTE ZABOK poziva vas na izložbu

USUSRET 25. OBLJETNICI UDRUGE LIKOVNIH UMJETNIKA ZLATARSKA PALETA

ŽIVJETI ZA UMJETNOST I U UMJETNOSTI

Vječno treptanje u svijetu

u utorak 13.03.2018. u 18:00 sati


VELIKA GALERIJA GRADA ZABOKA, Zivtov trg 10

VJEČNO TREPTANJE U SVIJETU

Poznata poetska fraza ekspresionističkoga pjesnika Antuna Branka Šimića Pjesnici su čuđenje u svijetu, iz pjesme Pjesnici koja opjevava ulogu pjesnika i njihove beskonačne vizije u svijetu-Svemiru, sa sigurnošću se može primijeniti i na ostale umjetnike i umjetničke pravce. Da su umjetnici zaista čuđenje u svijetu ili da isto čuđenje izazivaju u očima svoje publike i sebe samih, potvrđuje svaki čovjek-promatrač koji je ostao začuđen, zapanjen, očaran ili fasciniran nekim umjetničkim djelom i spoznajom koja se u njemu rodila. Jedno takvo čuđenje jest i izložba Udruge Zlatarska paleta koja svečano obilježuje 25. obljetnicu postojanja i djelovanja pod tim imenom. Obilježuje je novim umjetničkim djelima i novim vizijama članova Zlatarske palete kao vječno treptanje u svijetu koje su odlučili iskreno podijeliti sa zaljubljenicima u Umjetnost, ovaj put unutar tradicionalnih godišnjih obilježavanja Zlatarske božićnice i izložbe Ususret Uskrsu, u velikoj obljetnici koju svečano i ponosno dočekuju i slave.

OVAJ SVIJET JE SAMO PLATNO NAŠE IMAGINACIJE (Henry David Thoreau)

Od osnutka 1993. godine, iako je djelovanje Udruge bilo prisutno i ranijih godina, no pod drugim imenom, nanizali su se brojni uspjesi, izložbe, organizacije i gostovanja o čemu svjedoči riznica sačuvanih materijala, novinskih isječaka i članaka, brojnih kataloga, cedulja, pozivnica i plakata. Bogata je to riznica umjetničkoga djelovanja Zlatarske palete koja čuva uspomene na više od dva desetljeća organizacija i sudjelovanja u humanitarnim i žiriranim izložbama, kako u Županiji, sa srcem/središtem u Zlataru, i cijeloj zemlji, tako i u inozemstvu. Dvije glavne tradicionalne okosnice su Zlatarska božićnica, u božićnom duhu stvaralaštva i darivanja u prostoru Galerije izvorne umjetnosti u Zlataru,te izložba Ususret Uskrsu, u duhu obnavljanja Čovjeka i Svijeta, preispitivanja i novoga početka u prostoru Galerije Gradske knjižnice u Zaboku. Te dvije lokacije, Zlatar i Zabok, prijateljski povezuju članove i publiku, goste i domaćine, organizatore i stvaratelje te promiču umjetničke vrijednosti, skupljene u riznicu duhovnoga bogatstva – za nasljeđe, za buduće generacije, za kolektivno pamćenje i svjedočenje o jednom vremenu. Tradicionalna obilježavanja i organiziranja blagdanskih izložbi, u upravo simboličnim cikličnim blagdanima koji se iznova ponavljaju, tu simboliku prenose i na izložbe Zlatarske palete. Uvijek iznova, neprekidno, sa svježim i inovativnim vizijama, nova djela oblikuju se svake godine u svečano blagdansko doba, podsjećajući na simbol Kruga koji nema ni početak ni kraj, već neprekidno egzistiranje u obnovljenoj i nepotrošnoj stvaralačkoj energiji. Kao što se blagdani ciklički ponavljaju, obljetnice se nižu kronološki – ponavljanje je dokaz važnosti, sigurnosti i životno bitnoga, a kad to ponavljanje dosljednošću dosegne i vremenski raspon u trajanju i obnavljanju, poprima i veće značenje, veći smisao u misli da se radi i prezentira nešto hvalevrijedno, nešto važno i kvalitetno, nešto što vrijedi ponoviti i iznova ponavljati – u beskraju mogućnosti, u neslućenim dometima ljudskih misli i stvaralačkih iskri. Nemojmo zaboraviti – Umjetnost je svjedok jednog vremena, a umjetnici vizionari koji u svojim djelima duhom Kreatora imitiraju Život, a onda i sam Život imitira Umjetnost.

ISTINSKA UMJETNOST IMA KARAKTERISTIKU NEODOLJIVE POTREBE UKORIJENJENE U KREATIVNOM UMJETNIKU (Albert Einstein)

Od Svjetske izložbe keramike, izložbe za Vukovar u Meštrovićevu paviljonu u Zagrebu, izložbe za Vinkovce u talijanskom Moliseu, izložbe Aljmaške Gospe u Galeriji izvorne umjetnosti u Zlataru do najveće trijenalne manifestacije u Krapinsko-zagorskoj županiji, izložbe Zagorski likovni salon, Zlatarska paleta nastavlja svoj bogat stvaralački put utabanim stazama kvalitete, vizije, unikatne ideje i promicanja istinskih ljudskih vrijednosti, istinske i izvorne Ljepote. Zagorski likovni salon, koji se održava od 1997. godine i na kojem sudjeluju umjetnici podrijetlom iz Zagorja ili su vezani uz Zagorje, produžetak je vizije o individualnim i poetskim razlikama umjetnika. Bili oni slikari, kipari, grafičari, fotografi ili multimedijalni umjetnici, akademski naobrazovani ili zaljubljenici i hobisti, skloni klasici ili inovacijama, prepletanju stilova i pristupa, vizija ostaje ista: prenijeti i njegovati različitost, kreirati, naslikati, oblikovati ili osmisliti djelo iz unutrašnje neutažive potrebe, djelo koje će neizbrisivo ostati u vremenu i reflektirati ideje jednoga doba i vizije jednoga umjetnika. Propitujući čovjeka, njegov odnos s društvom i prirodom, religijom, unutrašnjošću ili vanjskošću u materijalnom, nastalom djelu, Umjetnik reflektira vlastitost i osobne stavove, ali suptilno i odnos s drugima, s okolinom i Svijetom u kojem živi. Heterogenost pristupa, poetika, umjetničkih pravaca i stilova obogaćuju tu refleksiju – zrcaljenje u kojem se svatko može ogledati – ako osluhne, vidi i osjeti te na koncu – i spozna.

UMJETNOST NAM OMOGUĆUJE DA PRONAĐEMO I IZGUBIMO SAMI SEBE U ISTO VRIJEME (Thomas Merton)

Poštujući tradiciju, a radujući se novome i originalnome, spajajući staro i novo, tradicionalno i moderno, klasično i suvremeno, članovi Zlatarske palete ponovno vam daruju sebe – u skulpturama, slikama, fotografijama, pjesmama, grafičkim oblicima, instalacijama ili modelima nadahnuti muzama stvaralaštva i vođeni unutarnjom potrebom za ponovnim neprekidnim stvaranjem. Putujuće misli, oči velike i nijeme koje rastu pored stvari, ćutanje što ih okružuje i muči oblikovali su, napisali, naslikali, fotografirali, izradili, spojili ili razdvojili, prepleli ili udaljili u Riječi, Djela i Ideju kao zajedničke sastavnice velike Vizije. Velike vizije u Velikoj galeriji grada Zaboka dobit će i svoju materijalizaciju, u različitim strukturama i kompozicijama, postavljanjima izložbenih primjeraka kao unikatnoga svijeta koji takoreći prikazuje i zaokružuje svih dvadeset i pet godina stvaranja, djelovanja, željene borbe za kvalitetu i status napravljenog i danog. Najvažniji je onaj status u očima publike i njezine percepcije, onoga što im djela znače i kako ih tumače. Ostave li trag i potaknu li na razmišljanje ili na istinsko uživanje. Umjetnost je u svojoj biti materijalno-duhovna – materijalno možemo vidjeti, opipati i percipirati, promotriti iz različitih kutova i prostornih pozicija, ali tek kad nas dotakne i potakne na razmišljanje, onaj dojam i veličanstveni osjećaj koji izazove, buru, vatromet i paletu emocija i doživljeno-proživljenog, iskustvenog ili izmaštanog, stvarnog ili imaginarnog, njezini su smisao i cilj ispunjeni. U nadi da će i ova obljetnička izložba biti prožeta ispunjenjem i duhovnim bogatstvom, druženjem i prijateljstvom, koračamo ususret novoj svečanosti – tihim, ali čvrstim koracima (samo)ispunjenja.

TINA MARUŠIĆ

Skip to content