Novosti

U Zaboku i Velikom Trgovišću završeni su građevinski radovi na prugi Zaprešić – Zabok

Ono o čemu se maštalo i pričalo desetljećima, a zbog proteka vremena činilo se možda i nedostižnim, sada je pred samim završetkom. Modernizacija i elektrifikacija željezničke pruge od Zaprešića do Zaboka je pri kraju. To se prije svega može reći putnicima jer oni više neće lutati po kolodvorima i tražiti putove kojima mogu doći do vlakova kojima treba putovati. Naime, kako nam je odgovoreno iz Korporativnih komunikacija HŽ – Infrastrukture, unatoč pandemiji virusa COVID-19 radovi na projektu teku zadovoljavajućim tempom. – U tijeku su radovi na polaganju pružnih kabela od Zaboka prema Krapini i rasputnici Hum Lug, ugradnji i povezivanju vanjskih elemenata signalno – sigurnosnih uređaja, postavnih sprava i grijača skretnica, kao i na povezivanju unutarnje signalno – sigurnosne i telekomunikacijske opreme u kolodvorima. Također, izvode se radovi na ugradnji i povezivanju opreme u kućicama automatskih pružnih blokova i željezničko – cestovnog prijelaza te ugradnji opreme tehničke zaštite – odgovoreno nam je iz HŽ Infrastrukture. Tako su svi veliki radovi na izgradnji potrebnih objekata završeni, a predstoji još samo, od vidljivih ‘vanjskih’ radova, izgradnja pješačkog nathodnika kod Obrtničkog doma budući da je taj cestovno željeznički prijelaz već zatvoren, pa će ga zamijeniti nathodnik i dodatno izgrađene ceste.

Predstoji ‘zadnji glanc’

Kolodvori na području Krapinsko – zagorske županije sada izgledaju doista primjereni vremenu u kojem živimo, a predstoji im samo ‘zadnji glanc’ odnosno otklanjanje možda nekih nedostataka. Pothodnik na kolodvoru u Zaboku doista vodi na drugu stranu grada, odnosno do Ulice K. Š. Gjalskog, što znači da neće biti više opasnosti za pješake koji prelaze prugu, a uređuju su se i pred asfaltiranjem su i ceste uz kolodvor odnosno kolosijeke. Tako je upravo u tijeku izgradnja ceste između gradskog parka Ivana Prpića i pruge koji predstavlja produžetak Kolodvorske ulice. Cesta je duga 289 metara i omogućuje spoj od kolodvorske zgrade Zabok do željezničko – cestovnog prijelaza ‘ZIVT’. Ta će cesta biti jednosmjerna u smjeru spomenutog prijelaza, a uz nju se gradi parkiralište s 93 parkirana mjesta od kojih će četiri biti za osobe smanjive pokretljivosti. Osim na tom dijelu, parkirališna mjesta izgrađena su i s druge strane kolodvorske zgrade te ‘ između kolosjeka i Ulice K.Š. Gjalskog u ‘novom’ dijelu Zaboka. A uz spomenutu cestu već su dijelom izgrađene i potreban je samo ‘asfaltni finiš’ još dviju cesta. Jedna vodi od prijelaza poznatog kao prijelaz ‘kod Šode’ do Obrtničkog doma, a još jedna od istog prijelaza desno prema Velikom Trgovišću.

Ceste i parkirališta u Zaboku

– U kolodvoru Zabok trenutno se izvode radovi na ugradnji rubnjaka za parkiralište P3, spoj Kolodvorske ulice i buduće predmetne prometnice na dijelu kod „Golubeka“, uređuju se površine oko bočnih perona uz 1. kolosijek čime će se omogućiti sigurno kretanje putnika s bočnih perona prema pothodniku. Ovih dana započinje i ugradnja liftova u kolodvoru Zabok – kažu iz Korporativnih komunikacija HŽ – Infrastrukture i dodaju da su u tijeku i radovi na polaganju pružnih kabela od Zaboka prema Krapini i rasputnici Hum Lug, ugradnji i povezivanju vanjskih elemenata signalno – sigurnosnih uređaja, postavnih sprava i grijača skretnica, kao i na povezivanju unutarnje signalno – sigurnosne i telekomunikacijske opreme u kolodvorima. Također, izvode se radovi na ugradnji i povezivanju opreme u kućicama APB-a (automatski pružni blok) i željezničko – cestovnog prijelaza te ugradnji opreme tehničke zaštite.

Slijedi ispitivanje opreme i uređenje okoliša ispitivanje

Prolazeći uz prugu od zabočkog kolodvora do tzv. prijelaza ‘kod Šode’ sada se mogu vidjeti samo radnici koji rade na stručnim poslovima elektrifikacije. – U narednom periodu predstoje radovi na definitivnoj regulaciji kolosijeka i kontaktne mreže, otpuštanju napona u tračnicama i zavarivanju tračnica u dugi tračnički trak, ispitivanju opreme, uređenju okoliša, sadnji drveća, hidrousjetva, ugradnji urbane opreme i sl. – kažu u HŽ – Infrastrukturi.

Kad je riječ o još jednom kolodvoru na području Krapinsko – zagorske županije, onom u Velikom Trgovišću, tu su veliki infrastrukturni radovi završeni. Onim što je napravljeno u Velikom Trgovišću zadovoljan je tamošnji načelnik Robert Greblički. – Mislim da je to velika stvar za mještanke i mještane Velikog Trgovišća, a naravno i naših susjednih općina koje dolaze ovdje u Veliko Trgovišće da bi putovali vlakom. Mislim da je to dugoočekivani, ali veliki projekt za Zagorje. Znači, što se tiče samih radova na pruzi, tu je sve u redu odrađeno, što se tiče zgrade kolodvora sve je korektno, a malo treba popraviti radove na pothodnicima i prilazima pothodnika i nadam se da će se to sanirati do tehničkog pregleda te da će ovaj kolodvor biti onakav kakvog smo ga mi zamislili i uljepštavat će našu sredinu. Uglavnom, na kraju, velika stvar i veliki projekt za cijelo Zagorje. Ostalo je postavljanje rubnjaka, asfaltiranje parkirališta, tih nekih manjih popravaka, ali sve u svemu je pred samom finalizaciju. To je projekt koji se godina projektirao, nemamo tu što prigovarati i očekujemo čim prije ovaj brzi vlak do Trgovišća. Ljudi su polako počeli ispitivati za stanove i kuće na ovom području i samom tom brzom prugom postajemo predgrađe Zagreba – kaže načelnik Velikog Trgovišća, Robert Greblički.

Slijede radovi koji neće utjecati na odvijanje prometa

– Zadovoljni smo samom dinamikom radova na elektrifikaciji i modernizaciji pruge Zaprešić – Zabok, obzirom na čitavu situaciju s koronavirusom. Rokovi ne odstupaju mnogo od onih dogovorenih pa se nadamo da će građevinski radovi biti uskoro gotovi, a zatim slijede radovi koji neće utjecati na odvijanje prometa. Drago nam je što, čak ni u ovim izazovnim vremenima, radovi nisu stali i što se ovaj važan projekt za Zabok, ali i za čitavu Krapinsko – zagorsku županiju, odvija sukladno planu – zadovoljan je gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek.

Izvor: zagorje.com

Skip to content