Novosti

U Zaboku je 3. i 4. lipnja 2016. godine održan 12. Susret Dječjih vijeća Hrvatske

U Zaboku je 3. i 4. lipnja 2016. održan 12. Susret Dječjih vijeća Hrvatske u organizaciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske i domaćina Grada Zaboka te uz suorganizaciju Koordinacijskog odbora akcije „Grad Zabok – prijatelj djece“, Krapinsko-zagorske županije i Društva Naša djeca Zabok. Financijski pokrovitelji susreta su bili Grad Zabok, Krapinsko-zagorska županija, Ministarstvo socijalne politike i mladih RH u okviru projekta „Aktivna dječja participacija u lokalnoj zajednici – rad Dječjih vijeća“ iSredišnji koordinacijski odbor Gradovi i općine prijatelji djece.Na Susretu je sudjelovalo 14 Dječjih vijeća iz Čakovca, Dubrovnika, Koprivnice, Kutine, Ogulina, Opatije, Pregrade, Pule, Rovinja, Solina, Tuhlja, Varaždina, Velike Gorice i Zaboka.

Seminar za osnivače i nove voditelje Dječjih vijeća

U petak, 3. lipnja u prijepodnevnim satima održana je edukacija za nove voditelje Dječjih vijeća u Centru za mlade – Zelenoj dvorani kojoj su prisustvovali sudionici iz raznih dijelova Hrvatske: Bedekovčine, Crikvenice, Drniša, Jastrebarskog, Karlovca, Lepoglave, Lipika, Mača, Ozlja, Pakraca, Pleternice, Poreča, Pregrade, Raba, Solina, Sračinca i Svetog Križa Začretja. Edukaciju i radionicu o aktivnom sudjelovanju djece u lokalnoj zajednici, o Dječjim vijećima, uvjetima za rad, programskim oblicima i sadržajima rada Dječjih vijeća te o ulozi odrasle osobe u Dječjem vijeću prezentirale su Sanja Škorić i Ana Jantolek iz Dječjeg vijeća Grada Opatije te održale dvije radionice na teme:Postupci u stvaranju uvjeta za osnivanje i početak rada Dječjeg vijeća u svom gradu/općini i Izrada nacrta programa rada Dječjeg vijeća u prvoj godini. Jasenka Borovčak, voditeljica Dječjeg vijeća Grada Zaboka je prezentirala razne aktivnosti i projekte kojima se bavi Dječje vijeće u Zaboku.

Svečano otvaranje 12. Susreta DV Hrvatske

Svečano otvorenje 12. Susreta Dječjih vijeća održano je u Osnovnoj školi K.Š. Gjalskog u 17 sati na kojem su se predstavili domaćini, Društvo Naša djeca Zabok sa svojim dječjim zboromZabočki mališani i talentiranim dječjim vijećnicima. Zabočki su mališani uz klavirsku pratnju Lidije Jadek izveli nekoliko poznatih brojalice i pjesama, a predstavili su i originalne pjesme nastale u sklopu projekta Zdravo i fino koji Društvo Naša djeca Zabok provodi s Dječjim gradskim vijećem. Svojim nastupima goste su oduševile i dječje vijećnice, polaznica Osnovne glazbene škole Doris koja je pokazala svoje umijeće na violini, dječje vijećnice Eva i Lada plesnim duetom, kao i dječja vijećnica Magdalena izvedbom skladbe Star Wars na klarinetu.

Prigodnim su riječima sudionike Susreta pozdravili predsjednica DND-a ZabokSonja Borovčak, predsjednica Saveza društava Naša djeca HrvatskeAida Salihagić Kadić, gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek te zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek, koja je istaknula da je ponosna što je 12. Susret Dječjih vijeća Hrvatske održan upravo u Krapinsko-zagorskoj županiji te je posebno pohvalila rad DND-a Zabok.

U drugom dijelu programa predstavljeni su Naj-projekti Dječjih vijeća u 2016. godini te je povjerenstvo za odabir Naj-projekata u sastavu Sanja Škorić, predsjednica povjerenstva i dopredsjednica Saveza DND-a Hrvatske i dječji vijećnici iz Zaboka i Opatije Doris i Roko proglasili Naj-projekte za 2016. godinu. Priznanje za dva najoriginalnija Naj-projekta Dječjih vijeća u 2016. dobili su „Šeraj pozitivu-dilitaj negativu” Dječjeg gradskog vijeća Rovinj i„Mogu i sudjelujem” Dječjeg gradskog vijeća Velike Gorice.

Radionice za djecu i voditelje

Drugog su dana Susreta, 4. lipnja održane radionice za djecu vijećnike na temu „Prebaci na volontiranje!“ te okrugli stol za voditelje na temu „Suradnja i komunikacija Dječjih vijeća s lokalnom zajednicom.“ Voditeljica DGV-a Zabok predstavila je projekt “Prebaci na volontiranje!” koji DND Zabok provodi s Dječjim gradskim vijećem i Osnovnom školom K.Š. Gjalskog Zabok te je prikazan kratki film o volonterima i volonterskim aktivnostima u Društvu Naša djeca Zabok. Nakon završetka radionica sudionici su prezentirali svoj rad te su podijeljene zahvalnice čime je završio 12. Susret Dječjih vijeća Hrvatske u Zaboku.

Pripremila: Jasenka Borovčak

Skip to content