Novosti

U Zaboku je održana tribina u organizaciji HSLS-a i ZDS-a na kojoj je predstavljen gospodarski program dviju stranaka.

14. 6. 2011

Okupljenima su se u Zaboku obratili predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, predsjednik ZDS-a Stanko Belina i potpredsjednik HSLS-a, a ujedno i nositelj liste za 3. izbornu jedinicu, Dragutin Kranjčec.

Govoreći o hrvatskom gospodarstvu, Darinko Kosor naglasio je kako je važno shvatiti stanje u kojem se ono danas nalazi:

“Kako se nalazimo u izbornoj godini, pred nama su mjeseci obećanja koja nažalost neće biti ispunjena, jer se kriza, u kojoj se nalazimo, neće riješiti 3 mjeseca poslije izbora. Hrvatskoj u idućem mandatu treba nova Vlada sastavljena od novih političkih stranaka, ali treba i hrabra Vlada koja se neće plašiti provesti ozbiljne gospodarske i društvene reforme, treba nam Vlada koja će razumjeti da bez oporavka realnog sektora neće biti izlaska iz gospodarske krize, Vlada koja će ozbiljno smanjiti javnu potrošnju te svesti državni Proračun na 110 milijardi kuna. Ukoliko ne dobijemo takvu Vladu, može nam se dogoditi da promijenimo političke stranke, a da sve ostane isto kao i danas. “

Dragutin Kranjčec osvrnuo se na cijenu rada u RH:

“U našoj zemlji suočeni smo sa problemom velike cijene rada koju poslodavci moraju plaćati, a u vrijeme kada nije sigurna naplata i kada gospodarstvo stoji na mjestu, to se odražava na svako novo zaposlenje na koje se poslodavci iz straha jednostavno ne odlučuju. HSLS je prije mjesec dana pokrenuo akciju diljem Hrvatske u kojoj smo tražili da prvo zaposlenje bude oslobođeno svih poreza i doprinosa tijekom prve godine rada. Sakupljeno je 75 000 potpisa koji su predani Vladi. Jedan od glavnih načina financiranja državnog proračuna je preko poreza na dodanu vrijednost (PDV), dakle osobna potrošnja svakog građanina. Nezaposleni nemaju primanja te samim time ne troše, dakle državni proračun se manje puni. Tako da država nebi trebala izdvajati nikakva dodatna sredstva osim onih koja bi dobila kroz povećanu osobnu potrošnju. S druge strane, neki nezaposleni primaju naknadu za nezaposlene te je to dodatni teret za državni proračun.

Stanko Belina izrazio je veliko zadovoljstvo što HSLS i ZDS i na ove parlamentarne izbore izlaze zajedno:

” U HSLS-u vidimo pouzdanog partnera sa kojim smo već surađivali i na prošlim izborima, na kojima smo ostvarili dobar rezultat. I ove godine izlazimo zajedno u 3. izbornoj jedinici u kojoj ćemo se zalagati za regionalni razvoj. Ponuditi ćemo građanima promjenu sa rezultatima. ZDS u Krapinsko Zagorskoj županiji ima veliku potporu građana, a svakim danom i sve više članova. Tako je proteklog tjedna i u Varaždinskoj županiji, u Novom Marofu osnovan ogranak ZDS-a. Opravdati ćemo njihovo povjerenje i ponuditi zdravu opciju u 3. izbornoj jedinici.”

Skip to content