Novosti

U Zaboku obilježena 70-ta obljetnica pobjede na fašizmom

Vijest

U subotu, 16. svibnja 2015 godine u Multimedijalnom centru u Zaboku je održana svečanost povodom obilježavanja 70. obljetnice pobjede nad fašizmom, koju je organizirala Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske i Krapinsko-zagorske županije.

Svečanosti je nazočio i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je prilikom pozdravnog govora istaknuo da se Europa temelji na antifašizmu, odnosno na pobjedi nad fašizmom. „Neki to još uvijek ne mogu shvatiti, zbog čega i pokušavaju razdvojiti ulogu Josipa Broza Tita u narodnooslobodilačkoj borbi od fašizma. Neupućene osobe koje ne znaju povijesne činjenice pokušavaju s vremena na vrijeme to osporiti, ali to im nikad neće uspjeti“, rekao je župan Kolar te dodao da se Republika Hrvatska danas nalazi pred novim izazovima, onima ekonomske prirode. „Na nama je da svim generacijama omogućimo život dostojan čovjeka – da oni koji su u mirovini mogu živjeti od svoje mirovine, da oni koji rade mogu živjeti od svog poštenog rada i poštene plaće, da naša djeca imaju normalno školovanje, normalan posao i osiguranu budućnost“, zaključio je župan Kolar.

Uzvanicima se obratio i bivši predsjednik Republike Hrvatske u mandatu od 2000-te do 2010-te godine Stjepan Mesić, saborska zastupnica Dunja Špoljar, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin te gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek a svečanosti su prisustvovali i zamjenica župana Jasna Petek te potpredsjednik Županijske skupštine Tomislav Končevski. U kulturno-umjetničkom programu nastupio je Pučki orkestar, DVD-a Špičkovina, sopranistica Barbara Otman te dramski umjetnici Dora lipovčan i Nikša Marinović. Prethodno početku svečanosti, delegacija Krapinsko-zagorske županije predvođena županom Željkom Kolarom položila je u Zaboku vijenac kod spomenika palim borcima u II. Svjetskom ratu.

Izvor: www.kzz.hr

Skip to content