Novosti

U Zaboku održana Tribina i okrugli stol na temuProgram ranih intervencija – podrška u zajednici

Program provode Hrvatska Verbotonalna udruga i Poliklinika za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG, uz financijsku podršku Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Eminentne stručnjakinje doc. dr. sc. Adinda Dulčić, dr. sc. Katarina Pavičić Dokoza i mr. sc. Koraljka Bakota upoznale su prisutne s ciljevima ovog programa koji je usmjeren u prvom redu na djecu s oštećenjima sluha i govora, ali i na njihove obitelji, odnosno stručnjake koji se u nekom segmentu svog profesionalnog rada bave djecom oštećena sluha. Vrlo važno je ostvariti suradnju sa svim stručnjacima uključenim u rad s djecom oštećena sluha, kao i senzibiliziranje javnosti za uključivanje djece s teškoćama u razvoju u redovne programe obrazovanja što će pozitivno utjecati kako na dijete tako i na život cijele obitelji.

Tribini su se odazvali Dječji vrtići, Osnovne škole, Centri za socijalnu skrb, udruge, a zamjenica župana Sonja Borovčak iskazala je spremnost Krapinsko-zagorske županije da se aktivno uključi u programe ranih intervencija i potrebnu podršku kako bi programi rane intervencije bili učinkovitiji, jer osim roditelja, stručnjaka, odgajatelja, učitelja u takve programe moraju biti uključene te dati podršku ijedinice lokalne samouprave.

Upravo iz tog razloga domaćin ove tribine bilo je Društvo Naša djeca Zabok koje je predstavilo mnogobrojne programe i aktivnosti koje provodi u gradu Zaboku te oduševilo prisutne gošće, a ono što je izuzetno važno da u okviru DND-a Zabok djeluje Logopedski kabinet koji financira Grad Zabok što je primjer dobre prakse i za druge gradove i općine.

Prisutni sudionici tribine izrazili su zadovoljstvo onim što su čuli, a posebno mogućnost da zapomoć u rješavanju konkretnih slučajeva postoji mobilni tim koji će se rado odazvati svakom pozivu. Završna poruka s održane javne tribine je da i dalje punu pažnju treba posvetiti edukaciji odgajatelja, učitelja, roditelja i šire javnosti, jer samo znanjem i ranom intervencijom možemo pomoći djeci koja imaju problema s govorom, sluhom ili nekom drugom teškoćom.

Pripremila: Jasenka Borovčak

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content