Novosti

U Zaboku otkriven spomenik poginulim policajcima u Domovinskom ratu

Spomenik policijskim službenicima Policijske uprave krapinsko-zagorske u Domovinskom ratu otkriven je u srijedu, 27. rujna 2017. godine, ispred zgrade Policijske uprave u Zaboku.

Spomenik je podignut šestorici pripadnika Policijske uprave krapinsko-zagorske poginulim u Domovinskom ratu, kao i svim poginulim policajcima. Među delegacijama koje su položile vijenac na otkriveni spomenik bila je i ona Krapinsko-zagorske županije predvođena županom Željkom Kolarom. „U vrijeme kad smo bili ugroženi kao narod i kao država, u obranu Domovine krenulo je 11 i pol tisuća Zagoraca. Prvi su bili pripadnici policije iz koje su nastale i gardijske brigade – to je bila prva oružana sila koju smo imali“ rekao je župan Kolar pozdravljajući okupljene na svečanosti te još jednom istaknuo nemjerljiv doprinos Zagoraca na čelu s vrhovnim zapovjednikom oružanih snaga dr. Franjom Tuđmanom. „Na nama koji smo dobili povjerenje ljudi da upravljamo općinama, gradovima, županijama, ministarstvima i vladom je obaveza da – zbog ovih zagorskih vitezova i svih ostalih koji su položili svoj život za Hrvatsku, stvorimo društvo na koje bi oni bili ponosni i u kojem će njihova djeca imati budućnost“ – naglasio je župan Željko Kolar te zaključio „Zahvaljujem gospodinu Bukviću i pripadnicima Policijske uprave krapinsko-zagorske koji su pokrenuli ovu inicijativu i bila mi je čast u njoj sudjelovati.

Spomenik je zajedno sa djecom poginulih policajaca otkrio Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je istaknuo kako gotovo nije bilo ratišta na kojem policijski službenici iz Zagorja nisu ostavili svoj trag. „Bez propitkivanja i smiono sudjelovali su u svim zadacima koji im je ratni vihor nanio, koliko god surovi vremenski uvjeti bili, koliko god se ratni izazovi poigravali granicama ljudske izdržljivosti nije bilo toga što naši hrabri policajci nisu uspješno svladavali u borbenim zadaćama diljem Hrvatske. Nikada im se nećemo moći uistinu odužiti niti dovoljno zahvaliti na svemu što su učinili za Lijepu Našu. Ovaj spomenik koji smo danas otkrili svjedočanstvo je te žrtve i da ona nikad neće i ne smije biti zaboravljena“ – poručio je ministar Božinović.

Prisutnima se obratio i ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak, dok je spomenik blagoslovio vojni ordinarij Jure Bogdan. U sklopu programa svečanosti Marijan Balen je recitirao stihove Pisma majci koji su i uklesani na spomenik, a nastupili su i zbor OŠ Ksaver Šandor Gjalski Zabok te vokalno-instrumentalni sastav Amorose.

Dragutin Ljubić poginuo je u Bročicama 26. kolovoza 1991. godine, Nikola Markovina u Baškoj Oštariji 2. kolovoza 1991., Tomica Stubičar i Danijel Puhek u Bilaju 2. rujna 1991., Vladimir Tomašić u Pakračkoj Poljani 26. studenoga 1991., a Vlado Kolar u Derezi 23. prosinca 1991. godine.

Izvor:www.kzz.hr

Video s događanja: https://www.youtube.com/watch?time_continue=19&v=nEfmYMULzBc

Izvor: Zagorje.com

Skip to content