Novosti

Učenički servis ustrojen u Gimnaziji Antuna Gustava Matoša

Da bi srednjoškolci radili preko ljeta potreban im je ugovor učeničkog servisa. Do prošle godine ugovor se išlo u Zagreb ili Varaždin, a sada je servis ustrojen u Gimnaziji Antuna Gustava Matoša

Trend da srednjoškolci preko ljeta nađu posao i zarade si dodatni džeparac za more ili nabavu knjiga za novu školsku godinu sve je veći. Razne tvrtke za vrijeme ljetnih praznika zbog povećanog obujma posla srednjoškolcima daju priliku da se na nekoliko tjedana zaposle. Da bi sve bilo legalno i po pravilima, potrebno je da učenici imaju ugovor o radu koji se podiže u učeničkom servisu.

Učenički servis ustrojen prošle godine

Učenici su posljednjih nekoliko godina ugovore podizali u učeničkim servisima najčešće u Zagrebu i Varaždinu. No prošle se godine zakon promijenio što je rezultiralo time da je svaka županija morala ustrojiti učenički servis. To su nam potvrdili u učeničkom servisu koji se nalazi u Palmotićevoj u Zagrebu.- Ako pohađate školu u Zagrebu, a iz neke druge županije ste možete kod nas izvaditi ugovor, ali ako pohađate školu u Krapinsko-zagorskoj županiji te tamo živite, više kod nas ne možete izvaditi ugovor iako se prije to moglo – objasnila nam je službenica. Slijedom novog zakona, učenički servis u našoj županiji ustrojen je tako u Gimnaziji Antuna Gustava Matoša u Zaboku. Ravnateljica Bibijana Šlogar gimnazije objasnila nam je zašto je izbrana baš gimnazija. – Prošle smo godine ustrojili učenički servis jer je zakon naložio da svaka županija mora imati vlastiti učenički servis. Gimnazija je izabrana iz prometnih i administrativnih razloga u dogovoru sa Županijom. Naime, naša je škola nekako u centru same županije što se prometa tiče. Isto tako, osoba koja vodi učenički servis mora imati višu ili visoku stručnu spremu, a naša tajnica Jasna Robić diplomirana je pravnica pa su eto, to dva razloga zbog kojih je učenički servis upravo u gimnaziji – naglasila je ravnateljica Šlogar.

Sve škole dale suglasnot

Dodala je da su sve zagorske srednje škole dale suglasnost za rad ovog servisa pa se učenici bez problema mogu učlaniti. Da bi se učenici učlanili u učenički servis moraju imati navršenih 15 godina, moraju ispuniti pristupnicu, a prilikom učlanjenja mora biti prisutan roditelj ili skrbnik. Isto je tako potrebno uplatiti članarinu od 10 kuna i donijeti potvrdu škole o statusu redovitog učenika. Kako bi vam učenički servis mogao izdati ugovor potrebna je valjana članska iskaznica učeničkog servisa, suglasnost roditelja, skrbnika ili zakonskog zastupnika, popunjeni obrazac s podacima o poslodavcu te žiro-račun na vlastito ime. Za više informacija učenici se mogu javiti u tajništvo gimnazije ili na broj telefona 049/587-661. Radno vrijeme servisa je od 12 sati do 14 sati i 30 minuta.

Bibijana Šlogar, ravnateljica AGM Zabok: Prošle smo godine ustrojili učenički servis jer je zakon naložio da svaka županija mora imati vlastiti učenički servis. Gimnazija je izabrana iz prometnih i administrativnih razloga u dogovoru sa Županijom.

Da bi se učenici učlanili u učenički servis moraju imati navršenih 15 godina, moraju ispuniti pristupnicu, a prilikom učlanjenja mora biti prisutan roditelj ili skrbnik. Isto je tako potrebno uplatiti članarinu od 10 kuna i donijeti potvrdu škole o statusu redovitog učenika.Kako bi vam učenički servis mogao izdati ugovor potrebna je valjana članska iskaznica učeničkog servisa, suglasnost roditelja, skrbnika ili zakonskog zastupnika, popunjeni obrazac s podacima o poslodavcu te žiro-račun na vlastito ime.

Izvor: Zagorski list

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content