Novosti

UKIDALJE DOPISNIŠTVA HRT – a

Tušek: Gašenjem 11 dopisništva po Hrvatskoj ova se država još više centralizira

KRAPINA – U ponedjeljak je u prostorijama HDZ-a KZŽ održana konferencija za medije na temu ukidanja dopisništva HRT-a u Krapini. Gradonačelnik Zoran Gregurović istaknuo je da se jasno protivi odlasku institucija iz županije općenito, pa tako i gašenju dopisništva HRT-a u Krapini, koje bi se trebalo dogoditi stupanjem novog zakona o regionalnoj podjeli Hrvatske. – Protivim se zakonu o regionalnom razvoju koji Krapinu kao središte naše županije i glavni centar gura na mjesto gdje ne pripada i gubi status urbanog centra. Inače je malo vijesti iz naše županije na televiziji, a ovako bi ih bilo još i manje jer bi dopisništvo HRT-a bilo tek u Varaždinu. Pozivam sve bez obzira na boju i predznak da se jasno i glasno izjasne protiv – rekao je gradonačelnik. Žarko Tušek je dodao kako je nedopustivo da novim zakonom odlaze institucije koje služe Zagorkama i Zagorcima te da je to samo nova potvrda politike koja se provodi na svim razinama, pa tako i na razini javne televizije. – Od strane županijske vlasti taj se problem na svim razinama ignorira. Na ovaj način, gašenjem 11 dopisništva po cijeloj Hrvatskoj, ova se država još više centralizira. Nedopustivo je da se ignorira Krapinsko-zagorska županija, Hrvatsko Zagorje kao regija i Zagorci i Zagorke kao ljudi. Kao stranka tome se apsolutno suprotstavljamo – naglasio je Tušek te dodao kako pretplatu plaćamo svi i da se trebamo stoga jasno definirati prema vladi. Najavio je da će HDZ svoju deklaraciju uskoro dostaviti Županijskoj skupštini. (Klara Suhodolčan)

Nedopustivo je da se ignorira Krapinsko-zagorska županija, Hrvatsko Zagorje kao regija i Zagorci i Zagorke kao ljudi. Kao stranka tome se apsolutno suprotstavljamo – naglasio je Tušek.

Nakon najave kako Hrvatska radiotelevizija namjerava ukinuti 11 dopisništva diljem Hrvatske, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar izrazio je žaljenje te tražio očitovanje od čelništva HRT-a. – HRT je državna televizija koja mora služiti kao javni servis građanima, a obzirom da svi plaćamo istu pristojbu, trebamo biti u jednakom položaju i imati jednake mogućnosti da informacije s naših područja dolaze do gledatelja i da budu ravnomjerno zastupljeni svi dijelovi Hrvatske – stoji u priopćenju župana koji ne vjeruje da će, obzirom da HRT ima preko tri tisuće zaposlenih, upravo ukidanje tih 11 dopisništava spasiti HRT i donijeti znatne uštede. – Vijesti s našeg područja ionako teško dospijevaju u televizijski prostor, a naročito u središnji dnevnik te se stoga apsolutno protivimo ukidanju dopisništava. Dok god je HRT javna, a ne komercijalna televizija, smatramo da dopisništvo treba ostati u Krapini – stav je župana Kolara.

Izvor: Zagorski list

Skip to content