Novosti

[UKLJUČENI I ZABOČKI OSNOVNOŠKOLCI] GDCK Zabok kroz više aktivnosti obilježava Svjetski dan prve pomoći

Svjetski dan prve pomoći obilježava se 14. rujna.

Gradsko društvo Crvenog križa Zabok danas u Parku Milana Prpića te na Trgu Ksavera Šandora Đalskog organizira centralno događanje u Krapinsko-zagorskoj županiji povodom Svjetskog dana prve pomoći koji se obilježava sutra, 14. rujna.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana prve pomoći odnosi se na Prvu pomoć i marginalizirane osobe. Moto koji se veže uz temu je „Ukazivanje na marginalizirane osobe kroz prvu pomoć“.

– Marginalizirane osobe su pojedinci ili grupe koje su često isključene iz svakodnevnih aktivnosti, događaja, poslova ili druženja. To su građani našeg društva, međutim često su lišeni našeg poštovanja i obzirnosti. U svakom društvu postoje skupine koje ne uživaju svakodnevne blagodati koje su dostupne većini. Takve skupine često sačinjavaju osobe s invaliditetom, osobe koje boluju od određenih bolesti, starije osobe, zatvorenici, te posebno ranjive skupine poput siročadi, djece zahvaćene radnom eksploatacijom ili žrtve trgovanja ljudima. Pod povećanim rizikom od marginalizacije su i osobe određenih seksualnih orijentacija, zatim izbjeglice, migranti, pripadnici manjina, žrtve raznih rodbinskih rituala i zakona, te nebrojeno puno drugih osoba kojima su uskraćena osnovna ljudska prava – rekla je Željka Vukić, ravnateljica GDCK Zabok.

Kako je rekla Vukić, aktualni problem vezan uz klimatske promjene Hrvatski Crveni križ je povezao s temom Svjetskog dana prve pomoći 2019., jer klimatske promjene, prirodne i tehnološke katastrofe i specifične problematike vezane uz zagađenje okoliša mogu dovesti do stvaranja novih marginaliziranih skupina uslijed promjena u strukturi društva i socijalno ekonomskom statusu, a postojeće marginalizirane skupine učiniti još ranjivijima. Objasnila je kako se želi podići svijest o opasnostima koje su vezane uz prirodne, tehnološke, biološke i nuklearne katastrofe.

– Imamo igricu koju je poslao Hrvatski Crveni križ. Riječ je o kreativno-edukativnoj igrici pomoću koje djeca mogu saznati koje sve opasnosti prijete – poplave, požari, nuklearne katastrofe, koje ozljede mogu nastati prilikom tih situacija – rekla je Vukić.

U parku su se izvodile vježbe pružanja prve pomoći, a na trgu se mogao izmjeriti tlak i šećer u krvi. U provedbu aktivnosti uključeni su bili zaposlenici i volonteri GDCK-a Zabok, članovi Kluba mladih GDCK-a Zabok, a na demonstraciju vježbe prve pomoći uključeno je dvanaest razreda Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog. I ostala društva Crvenog križa iz Krapinsko-zagorske županije danas i sutra organiziraju događanja povodom Svjetskog dana prve pomoći.

Izvor:zagorje.com.

Skip to content