Novosti

URANILA KAMPANJA Najpopularnije stranke u Zagorju otvorile karte čak 11 mjeseci prije lokalnih izbora

Kolar ima najbolju početnu poziciju : obnaša daleko najviše funkcije od svojih protukandidata i jedini je u izvršnoj vlasti na lokali

Bivši novinarski urednik Tušek atipičan je političar : on je zaljubljenik u glazbu, piše ljubavne pjesme za festivale

Belina zna da bi vrlo lako mogao postati treća politička snaga u Županiji i možda presudan za drugi krug

Iako su lokalni izbori tek za 11 mjeseci, poznati su glavni kandidati za novog zagorskog župana. Socijaldemokrati su kao pretendenta na najvišu izvršnu funkciji u Zagorju još prije nekoliko tjedana istaknuli Željka Kolara, a prošli tjedan isto je učinio ZDSs dr. Stankom Belinom i HDZ koji je za kandidata izabrao Žarka Tušeka.To što Zagorci i Zagorke skoro godinu dana prije znaju koga će moći zaokružiti treće nedjelje u svibnju 2013. na listiću za župana, veliki je iskorak i dokaz da smonakon 2 desetljeća od formiranja Županije, većine gradova i općina u našoj pokrajini, dosegli znatno više demokratske standarde. Zagorski „politički ring“ očekuje još najmanje dva „borca“ za fotelje u Magistratskoj, i to iz redova HSS – a ( najizglednija Vlasta Hubicki) i Hrvatskih laburista – stranke rada, a moguće je da i A – HSS „istrči“ sa svojim pretendentom – Stankom Majdakom. Najavljena promjena izbornih pravila u biranju lokalnih čelnika, donijet će svojevrsnu poplavu kandidata jer će zamjenike župana birati županijske skupštine. Time će se omogućiti znatno veći manevarski prostor za političke trgovine nego dosad i „konkretne“ protuusluge za podršku u drugome krugu za izbor župana i načelnika. Naime, kandidat(kinja)koji su ispali u prvome krugu za (grado)načelnika ili župana po sadašnjem zakonu nisu mogli biti izabrani za zamjenika, jer su se i ta mjesta upotpunjavala izravnim izborom. Prvi donosimo političke portrete trojice kandidata koji žele zamijeniti Sonju Borovčak na položaju županice.

Favorit iz Klanjca

Njegova je početna pozicija najbolja : obnaša daleko najviše funkcije od svojih protukandidata i jedini je u izvršnoj vlasti na lokalnoj razini. Naravno, riječ je o 45 – godišnjem geodetu iz Klanjca Željku Kolaru (SDP). On je potpredsjednik saborskog Odbor za zaštitu okoliša, saborski zastupnik , klanječki gradonačelnik i zamjenik predsjednika ŽO SDP – a KZŽ. Kolar je već u kampanji, i to nekoliko mjeseci koliko obilazi zagorske gradove i općine sa kolegicom iz Hrvatskog sabora Dunjom Špoljar. Jedna od glavnih komparativnih prednosti Kolara pred Belinom i Tušekom je ta što je on kao gradonačelnik dobro upoznat sa funkcioniranjem lokalne i regionalne samouprave i što probleme „lokale“ može dobro artikulirati i predstaviti u za to najpozvanijem mjestu, u Saboru. Drugi „alat“ mu je što je član najmoćnije stranke u koaliciji i u prilici da obećano i realizira jer su mu stranački kolege – ministri na dispoziciji. Napose ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić na kojega bi se trebao najviše oslanjati u predstojećoj dugoj kampanji za župana. Dolazak članova Vlade u Zagorje, pa i samog premijera Zorana Milanovića za posjeta bilo koje vrste u Zagorje, posebno na svečanosti otvaranja komunalnih projekata, sigurno neće proći bez Željka Kolara koji će gostima iz Zagreba biti domaćin uz županicu Sonju Borovčak. S naglaskom na Kolarovunazočnost. Za Kolara sa ne vežu nikakvi skandali, ne prati ga glas galamdžije, već dosta smirenog, uglađenog i odmjerenog političara. Da ne bi sve ostalo na lovorikama, moramo mu naći i koju manu. To je nastup u javnosti, jer bi trebao malo dotjerati svoje govore, poraditi na dikciji i izbjegavati košulje na kockice u kombinaciji s kravatama malo življe boje. Drugo, što vrijedi i za sve druge kandidate, treba se maksimalno truditi na postizanju prepoznatljivosti među biračima.

Izazivač pjesničke duše

Žarko Tušek (HDZ)je sasvim novo lice na zagorskoj političkoj sceni i to mu je na startu, uz to da ima nepunu 31 godinu, plus. Bivši novinarski urednik Tušek atipičan je političar : on je zaljubljenik u glazbu, piše ljubavne pjesme za festivale. S dosta emocija ulazi i u politiku i potvrdio da je taj najstariji zanat umijeće mogućeg. On je najmlađi HDZ – ov predsjednik županijske organizacije u Hrvatskoj koji je dosta hrabro javno izrekao svoju potporu novom predsjedniku HDZ – a Karamarku. Tim je Tušek stekao veliki kredit kod svojeg šefa stranke koji mu daje bezuvjetnu podršku. Dolazi iz biznisa, direktor je velike automobilske kuće i nije mu stran menedžerski posao, kao ni timski rad jer već slaže odbore koji bi pripremili stranku za eventualno preuzimanje Županije. Samo Tušek nikad nije sudjelovao u lokalnoj vlasti i teško je za pretpostaviti kako bi se snašao u novom okruženju. Kakve su Tušekove šanse ? On je neupitno glavi izazivač Kolara koji brani koalicijsku vlast koja se održala već 3 uzastopna mandata. Postoci podrške Tušeku bit će uvjetovani stanjem u državi, odnosno koliko će SDP i partneri uspjeti kontrolirati gospodarsku situaciju u Hrvatskoj i hoće li izostati socijalni nemiri. Bude li vladajuća koalicija držala sve uzde u ruci i otvorile državi, i lokalnoj samoupravi EU fondove, i dotok dovoljne količine novca, Tušekove šanse padaju. U protivnom, kulminira li kriza, što nitko razuman ne bi želio, HDZ i Tušek imaju asa u rukavu pred lokalne izbore. Kao čovjek koji dolazi iz medija, Krapinčanin Tušek zasigurno zna da mora sakriti tremu pred nastup zbog čega govori sto na sat i da je pred njim golem posao : nadmašiti očitog favorita Kolara, kojeg će najvjerojatnije podržati i HNS i ispuniti velika očekivanja koja su stavljena pred njega kao političara nove generacije.

Što je Belina bez brkova

Kandidatura Stanka Beline (ZDS) mnoge je iznenadila, ali ne i one koji malo pažljivije prate njegovu zavidnu političku karijeru. Belina je od 1993., kad je postao zastupnik u Županijskom domu sabora, u visokoj politici. S HDZ – om koalira na drugim lokalnim izborima i postaje dožupan za društvene djelatnosti. U međuvremenu je uvije blizu ili pri vlasti. Sadašnja kandidatura nije samo izvjestan revolt Beline što su ga nedavno politički partneri smijenili s pozicije ravnatelja zabočke bolnice, već i odraz njegove neosporne političke pismenosti. Belina zna da bi vrlo lako mogao postati treća politička snaga u Županiji i možda presudan za drugi krug. A tad mu ne gine mjesto dožupana ili predsjednika Županijske skupštine. Odluka da Zagorska demokratska stranka ide samostalno na izbore sjajan je Belinin spin jer je on itekako svjestan koliko je opasno po identitet male stranke „utapanje“ u velikoj koaliciji sa jakim partnerima, bili on na ljevici ili desnici. Radiolog Belina nije samo u prednosti pred Kolarom ( od kojeg je stariji 13) a od Tušeka punih 27 godina, zbog životnog iskustva, nego što kao prekaljeni politički igrač zna neke „poteze“ unaprijed. Belina je dobro upoznat da u politici preživljavaju samo najizdržljiviji, dobri taktičari i ljudi s osjećam za „tajming“. Jer ponekad nije najvažnije „tko“ , „što“ili „kako“ radi, već „kada“. Belina, baš kao i Kolar i Tušek, nije osobit govornik i previše je samozatajan. To što je Zabočanin, mogla bi mu biti sudbinska naklonost, jer su njegovi prethodnici također iz tog grada. I najveća Belina prednost je određena mističnost i brk, koji bi već mogao polako puštati želi li steći naklonost ženskog dijela glasačkog tijela. Općepoznat je fenomen u domaćim i stranim političkim kampanjama da puno bolje prolaze kandidati s vidljivim dlakama na licu nego golobradi.

Izvor: Zagorski list

Skip to content