Novosti

Uređeno dječje igralište u Špičkovini, mjestu koje bilježi možda i najveći porast djece u Krapinsko – zagorskoj županiji

U naselju Špičkovina pri samom je kraju uređenje novog dječjeg igrališta. – Bila je to dugogodišnja želja stanovnika ovog najpopularnijeg naselja na području Grada Zaboka, koje je napokon realizirano. Veseli nas što je obećanje koje smo dali mještanima i djeci ispunjeno. Ukoliko vremenske prilike dozvole, za desetak dana igralište će biti potpuno završeno – kaže zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek. Sprave su montirane, pa su djeca još jučer malo isprobavala novo igralište. Još je potrebno namontirati nadstrešnicu. Hanžek je u ovom naselju najavio i gradnju nove područne škole i vrtića, po istom principu kako je to realizirano u naselju Martinišće. U ime domaćina, dobrodošlicu je poželio Mario Videk, vijećnik Grada Zaboka. Rekao je kako mještane veseli ovaj projekt za djecu te poželio još takvih i drugih sadržaj jer to mještani Špičkovine i zaslužuju. S obzirom da je danas u 12 sati primopredaja i počinje treći mandat župana, župan Kolar je rekao da ga najbolje započeti na gradilištu, na provedbi jednog projekta i uz Dan rada Zaboka, Grada prijatelja djece, na gradilištu igrališta u Špičkovini. ‘To je jedna lijepa investicija u jednom mjestu koje bilježi možda najveći porast djece u Krapinsko – zagorskoj županiji. Iz tog razloga smo u dogovoru s Gradom krenuli u pripremu izgradnje nove područne škole u Špičkovini. Trenutno 48-ero djece s trendom rasta, jer će čak 17 prvašića biti upisano u novu školsku godinu, to nas je jednostavno motiviralo da krenemo u pripremu projekta, rekao je župan Kolar i dodao da se razgovaralo i u širem kontekstu da se izgradi uz školu i vrtić kao što je to u Martinišću, a model samog financiranja će biti vjerojatno ili približno isti s time da će se vjerojatno dogovoriti tko će se ovaj puta kreditno zadužiti.

‘Ono što bi mene na neki način više veselilo je da Vlada RH uspije ispregovarati s europskom komisijom da se u novoj financijskoj omotnici nove škole mogu financirati iz europskih fondova što u staroj omotnici nije bilo moguće, pa da 80 posto sredstava dobijemo bespovratno, a još bi me više veselilo da u mehanizmu za oporavak i otpornost, gdje su 100 % financiranja, se omogući financiranje novih škola i sportskih dvorana. Mi imamo spremno sedam građevinskih dozvola za nove sportske dvorane i dvije su u tijeku, imamo 6 gotovih građevinskih dozvola za dogradnju novih škola, a i ova dokumentacija će biti gotova do kraja rujna i bit će spremna za aplikaciju. Prema tome, dinamika samog izvođenja radova, realizacija tog projekta će ovisiti o tome kako će vlada ispregovarati situaciju s europskom komisijom, no u svakom slučaju na izgradnju škole će se ići bez obzira na model, rekao je župan Kolar.


izvor: zagorje.com

Skip to content