Novosti

‘Val investicija iz Bračka razlit će se širom Hrvatske’

U Energetskom centru Bračak župan Željko Kolar i ravnatelj REGEA – e Julije Domac danas su potpisali ugovor o sufinanciranju rada REGEA – e u 2021. godini, u vrijednosti od 700 tisuća kuna. Julije Domac tom je prilikom predstavio najznačajnije aktivnosti REGEA – e u prošloj godini te planove za ovu godinu. Istaknuo je da je puno napravljeno na energetskoj obnovi objekata u Krapinsko – zagorskoj županiji, poglavito škola, a najbolji primjer je OŠ Gornja Stubica, gdje je ostvarena energetska ušteda od gotovo 74 %. Prošle je godine investirano više od 43 milijuna kuna. – Agencija sa svojim stručnim znanjem služi da osigurava bespovratne izvore financiranja za županiju, gradove i općine i ostale dionike i to smo dosta uspješno radili. Dobar projekt je npr. Projekt Newlight, koji je proglašen jednim od najboljih EU projekata u Hrvatskoj u kategoriji doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici. Prošle godine smo pripremili, a do veljače ćemo završiti radove na fotonaponskoj elektrani ovdje na parkiralištu i time zaokružiti priču Energetskog centra Bračak, koji će tada imati sve opcije održivog korištenja energije na jednom mjestu i služiti kao demonstracijski objekt kako koristiti sunčevu energiju u kombinaciji s baterijskim sustavom – istaknuo je Domac. Dodao je da je na fotonaponskoj elektrani na OB Zabok proizvedeno skoro pola MWh energije, što je značajna financijska ušteda za Županiju i model za aktivnosti koje će se nastaviti. – Potpisali smo sa Županijom sporazum koji nam omogućava da ukupno 44 zgrade, škole, domove zdravlja, ukupnog potencijala snage od čak 5MW fotonapona, prijavimo na natječaj hrvatskog operatera tržišta energije u drugom kvartalu. Ova županija je prva koja je potpisala takav sporazum i vjerujem da ćemo sada s OB Zabok postaviti novi standard koji slijede i druge bolnice, poput KBC Rebro – rekao je Domac.

Najavio je i projekt kojim će se Energetski centar Bračak definitivno pozicionirati na kartu RH i šire. – Europska investicijska banka dodijelit će nam 2 milijuna eura pomoći za vođenje priprema za fotonaponom na području RH, primarno na području naših osnivača, što bi trebalo rezultirati investicijom od 40 milijuna eura. To je najveći takav projekt u RH koji će se dogoditi u 2021. Projekt je podržalo resorno ministarstvo i poslovna zajednica i očekujemo jedan val investicija koji će se iz Bračka razliti širom RH. U tom smislu mi ćemo ovdje uspostaviti savjetodavni centar za naše građane i šire, kako bi i građani sudjelovali u tom valu energetske tranzicije, što smatramo jako važnim – kaže Domac. Najavio je još jedan zanimljiv projekt. – Krapinsko – zagorska županija uz našu stručnu pomoć postavit će mrežu e – bicikala između županijskih ustanova, primarno u Krapini i u Zaboku. Potpisali smo ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje. U ožujku ili travnju vjerojatno ćemo moći u pogon staviti naše bicikle koji će cirkulirati između županijskih ustanova. Jedna najava od mnogih projekata koji se tiču gospodarskog dijela i imaju dozu komercijalnosti, je projekt zbrinjavanja mulja iz pročistača Zabok, koji smo pripremili u sklopu europskog projekta za Zagorski vodovod d.o.o., gdje bismo implementirali najsuvremenija rješenja koji smo dobili kroz europski projekt iz Austrije i Danske, kako bismo smanjili operativni trošak Zagorskog vodovoda i doprinijeli zaštiti okoliša – pobrojio je Domac. Do 3., 4. mjeseca riješit ćemo fotonaponske elektrane na bolnici u Krapinskim i Stubičkim Toplice, a u prosincu smo potpisali ugovor za korištenje krovova na javnim institucijama da se pripremi dokumentacija za javni poziv. Obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost bit će jedni od 5 najvećih projekata i sveobuhvatnih investicije u sljedeće četiri godine- najavio je župan.

Župan je dodao da su se ovim uštedama koje su postigli na školama u posljednje 2 godine praktički mogla osigurati sredstva za pripremu tehničke dokumentacije za sve projekte koji im slijede u budućnosti. – Čestitam Julije Domcu i njegovoj ekipi iz REGEA-e na sjajnim projektima koje provodimo na području KZŽ. U dobrom dijelu projekata prva smo županija u Hrvatskoj i među prvima u regiji koja provodi uopće EU projekte. Očekujem još pozitivnih ideja iz radionice na Bračku – rekao je župan.

Izvor: zagorje.com

Skip to content