Novosti

VANČINA: ‘Troje naših pacijenata prebačeno je u Kliniku “Dr. Fran Mihaljević’

Ravnatelj OB Zabok Tihomir Vančina je rekao na današnjoj presici Županijskog stožera kako je troje pacijenta prebačeno u Kliniku “Dr. Fran Mihaljević”, 10 pacijenata je u bolnici, a 52 su kod kuće u samoizolaciji. – Imali smo dosada 3 pacijenta koji su bili srednje teškog stanja do teškog stanja i oni su premješteni u Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. Jedan od pacijenata, koji je došao u onom prvom valu zaraze, osjeća se dobro i mislim da je on u fazi izlječenja. Imali smo jednu pacijenticu koja je prije 10 dana došla u našu bolnicu, ona je premještena u Kliniku “Dr. Fran Mihaljević”, nije bila na respiratoru, imala je srednje teški slučaj zaraze. To je pacijentica koja je ima i druge dijagnoze i boluje od multiple skleroze. Također imali smo pacijenta koji je također premješten u Zagreb, radi se o mlađoj osobi 74. godišta. Ima niz čimbenika koji također utječu na njegovo stanje. Osoba ima prekomjerenu tjelesnu masu, imao je i prije pometnu nesreću, njegovo stanje zasigurno nije dobro i trenutno se nalazi na respiratoru. Imali smo dvoje ili troje pacijenata koji su umali upalu pluća i u fazi su izlječenja. Cjelokupna klinička slika ovih 65 bolesnika je jako zadovoljavajuća i nadam se da će tako i ostati s obzirom na to da svi pokazuju blage simptome. Imamo par pacijenata koji su u prvim danima imali visoku temperaturu,ali u principu to nakon dva do tri dana dolazilo je do normalizacije. Dvoje do troje pacijenata je pokazivalo znakove obostrane upale pluća i uspješno upale privode kraju. Cjelokupna situacija pacijhenata je zadovoljavajuća – kazao je Vančina.

Pouzdanost testa

Ravnatelj OB Zabok je rekao kako bi trebalo proći barem 28 dana od početka bolesti kako bi test na izlječenje bio pouzdan. – Ne možemo za pacijente koje mislimo da su u fazi izlječenja još uvijek potvrditi da su zdravi jer testovi su jedan dan negativni, a drugi dan pozitivni, sve je to malo zbunjujuće. Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić je rekla da od dana dijagnosticiranja bolesti je potrebno zapravo 28 dana da se mogu provoditi tek ti testovi. Tako da mi dsad u ovoj fazi još nemamo izlječenih boklesnika ali se nadamo da ćemo ih uskoro i imati. 13. ožujka smo imali prve dijagnosticirane pacijente i oni su trenutno bez temperature. To je znak da su u fazi izlječenja, ali pošto oni još uvijek mogu biti prijenosnici bolesti, moraju biti u kućnoj izolaciji. Ako pacijenti nemaju više simptome, tek 28. dan bolesti bi pacijenti mogli biti izliječeni – istaknuo je Vančina te je dodao kako je ukupno 10 pacijenata u bolnici, 52 su kod kuće u samoizolaciji i troje ih je trenutno u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Kršitelji samoizolacije

Načelnik Stožera civilne zaštite KZŽ Anđelko Ferek – Jambrek je rekao kako četvorica koja su prekršilasamoizolaciju nisu pozitivni na koronavirus. – Četvorica koja su uhvaćena u kršenju samoizolacije, oni nisu pozitivni na virus,ali su oni došli iz nekog područja gdje vlada epidemija i oni 14 dana moraju biti u samoizolaciji. Nismo još imali slučaj kršenja samoizolacije kod osoba koje su pozitivne na koronavirus. Ako se i to dogodi, takvi doslovce će morati boraviti pod ključem ako se već nisu sami mogli pridržavati mjera. Mjera je takva da oni sa lakšom slikom zaraze mogu biti kod kuće i oni su svojim potpisom zagarantirali da će se pridržavati svih propisa samoizolacije – objasnio je načelnik stožera.

Testovi

Voditelj odjela epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo KZŽ dr. Ivan Lipovac je rekao kako je izabrana vrsta testova koji daju najsigurnije rezultate. – Može se dogoditi da je test lažno pozitivan ili lažno negativan, zato i nisu kod nas svi testovi dozvoljeni. Klinika za infektivne bolesti najbolje zna koji testovi daju najsigurnije rezultate,da bude što manje lažno pozitivnih ili lažno negativnih i daju realnu sliku. Klinika se je odličila za testove koji su najsigurniji – pojasnio je Lipovac.

Također pojasnio je koji su još načini definfekcije osim alkohola i klornih preparata. – Dezifekcija podrazumijeva smanjenje uzročnika bolesti. Dezinfekcija može biti i provjetravanje prostorija, na taj način se zapravo smanjuje broj klica. Također, dezinfekcija može biti i utjecaj temperature, utjecaj sunčevog svijetla i zato kada sada dolaze topliji dani preporuča se provjetravanje, sušenje rublja i posteljine na vanjskoj temperaturi. Temperatura pranja rublja između 60 i 90 stupnjeva je isto jedan način dezinfekcije jer je virus osjetljiv na te temperature. Nije samo dezinfekcija korištenje alkohola ili klornih preparata, već su i ovo sve drugi načini dezinfekcije – kazao je Lipovac.

Izvor:Zagorje.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content