Novosti

Već desetu godina u Zaboku djeluje Društvo multiple skleroze Krapinsko-zagorske županije

Budući da je naš tjednik uvijek spreman ponuditi vam priče o onima koji mnogo rade i trude se, tako smo u kontaktu s Dijanom Roginić odlučili napraviti priču o Društvu multiple skleroze Krapinsko zagorske županije. Njihove akcije zaista su hvalevrijedne, a djelovanje sveobuhvatno.

‘Nadamo se osmom asistentu’

Mnogi još ne znaju puno o multipla sklerozi. Riječ je o kroničnoj, neurološkoj bolesti centralnog živčanog sustava tj. mozga i leđne moždine. Uzrok ove bolesti još je uvijek nepoznat, a obolijevaju osobe mlađe životne dobi. Društvo oboljelih od te bolesti u našoj županiji djeluje već deset godina.- U našem smo djelovanju prošli svašta. Od potrage za prostorom, do toga da budemo priznati u našoj županiji kao ozbiljni suradnici i partneri lokalnim i regionalnim vlastima kao i drugim organizacijama. Društvo je član Saveza Društava multiple skleroze Hrvatske koje okuplja preko 2000 članova (oboljelih od multiple skleroze), a naša organizacija danas broji preko 150 članova – objasnila nam je članica udruge Dijana Roginić.Sjedište Društva je u Zaboku, Trg Dragutina Domjanića 6, u prostoru koji je dobiven na korištenje od strane županije, a kojeg su članovi uredili i potpuno prilagodili osobama s invaliditetom. Društvo multiple skleroze KZŽ redovito organizira psihološke radionice u prostorijama Društva, neurološko savjetovalište, savjetovalište sa socijalnom radnicom, posjete nepokretnim i teško pokretnim članovima, edukativna druženja po potrebi jer članovi dolaze svaki dan, savjetovalište o ortopedskim i drugim pomagalima, kreativne radionice, redovito održavamo kontakte s ostalim udrugama u svrhu informiranja osoba oboljelih od mutiple skleroze, pronalazimo donatore i sponzore u svrhu pomaganja oboljelim članovima i njihovim potrebama. -Jedan od najvažnijih programa kojeg trenutno provodimo je projekt financiran od strane Ministarstva socijalne politike i mladih. Riječ je o osiguravanju usluga osobne asistencije osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta. Društvo je osiguralo za sedam svojih članova osobnog asistenta na pola radnog vremena koji brine o svim potrebama korisnika, a nadamo se i osmom asistentu – rekla nam je Roginić.

Kreativne radionice za pomoć

Udruga provodi i razne radionice, a nerijetko izrađuju predmete koje prodaju da bi financirali neke svoje akcije poput one da svakog Božića i Uskrsa socijalno najugroženije članove daruju kvalitetnim poklon paketima koji sadrže vitamine koji su im neophodni u liječenju, ali i osnovne namirnice. -Osim članova i njihovih obitelji koji se aktiviraju u svakodnevnim aktivnostima i pomažu nam da ih održavamo, u rad naše udruge mogu se uključiti volonteri koji su uvijek dobrodošli jer kroz redovnu djelatnost uvijek nam je potrebna neka pomoć. Isto tako, primamo sve dobrovoljce koji su spremni odvojiti svoje slobodno vrijeme za humanitaran rad, odnosno koji na bilo koji način mogu i žele doprinijeti radu naše organizacije. Također, ovim putem slobodni smo pozvati i sve potencijalne donatore koji mogu odvojiti financijska ili materijalna sredstva za dobrobit našeg Društva i ispred njega kao najvažnijem, za dobrobit naših članova – osoba oboljelih od multiple skleroze – zaključila je Dijana Roginić.

Dijana Roginić: Podrška našeg stručnog tima liječnika kroz razne vrste i teme radionica članovima pomaže da se lakše nose sa činjenicom da su oboljeli, ali i također povećava im se samopouzdanje koje je na žalost narušeno. Saznanja o bolesti daleko napreduju, no i danas još postoje liječnici koji odgovaraju na ono najvažnije pitanje oboljelima “Što je to?” s vrlo šturim i okrutnim riječima koje su često daleko od istine a to je “To je neizlječiva bolest i završiti ćete u kolicima”. Tada članovi dođu do nas, s velikim strahom, a često i suzama u očima, što je razumljivo. No nakon tog prvotnog šoka mi smo tu da ih kažemo da to nije i ne mora biti tako.

Izvor: Zagorski list

Skip to content