Novosti

Večer s poznatim hrvatskim putopiscima: Maja Klarić i Juraj Bubalo gostuju u Zaboku

Ne propustite zanimljivo druženje sa svjetskim putnicima na tribini Književnost u Zelenoj koja se održava u srijedu, 26. kolovoza od 19 sati u Dvorišću krčme Polanović!

U trenutku kada su putovanja u daleke krajeve nedostupnija no ikada, tribina Književnost u Zelenoj u organizaciji udruge Gokul u dovodi dvoje putopisaca koji će predstaviti svoje knjige i govoriti posjetiteljima o svojim dalekim putovanjima. Juraj Bubalo, putopisac kojeg odlikuje i iznimna erudicija o krajevima koje posjećuje, predstavit će svoje zapise s putovanja na Istok – od Grčke, Turske i Sirije, Vijetnama, Kambodže sve do Šri Lanke, objedinjene u knjizi „Dodir Orijenta“. Putopjesnikinja Maja Klarić govorit će o svojoj novoj knjizi „Približavanje zore: put 88 hramova“ u kojem opisuje iskustvo svojeg hodočasničkog putovanja japanskim otokom Shikoku, te nas upoznaje s ovom dalekom kulturom. Uz to, Maja Klarić u Zabok dolazi sa svojim Bookmobilom, putujućom knjižnicom kojom obilazi Hrvatsku, pa će ovo biti prilika posjetiteljima da se upoznaju i s ovim njezinim novim projektom. Razgovor će moderirati Ljubica Anđelković Džambić.
Ulaz je slobodan, a zbog epidemiološke situacije tribina se iz Zelene dvorane seli na otvoreno, u Dvorišće Krčme Polanović na adresi Matije Gupca 36, Zabok. Više informacija o ovom događanju potražite i pratite na Facebook stranici: https://www.facebook.com/events/698168177433990/

PRIBLIŽAVANJE ZORE / Maja Klarić (Fotopoetika, Šibenik, 2019.)“Približavanje zore: put 88 hramova” jedinstvena je priča o Japanu i drevnom budističkom hodočašću na otoku Shikoku, najmanjem od četiri glavna japanska otoka. Autoričin je put trajao skoro dva mjeseca tijekom kojih je s ruksakom na leđima propješačila 1100 kilometara i posvjedočila prelasku oštre zime u toplo proljeće, stigavši na cilj točno u vrijeme sakure, čuvenog cvjetanja trešanja. Hodočašće se sastoji od 88 službenih hramova i brojnih drugih svetišta, ponajviše šintoističkih. Osim autoričinog putovanja, knjiga nas upoznaje i s putovanjima najvećeg japanskog haiku pjesnika Matsua Basha kao i redovnika Kukaija, utemeljitelja hodočašća o kojem je riječ.“ (Izvor: compas.hr)

DODIR ORIJENTA / Juraj Bubalo (Libricon d.o.o., Zagreb, 2014.)
„Bubalo je tip putopisca koji se ne zadovoljava svakodnevnim impresijama kao što su opisi geografskih obilježja ili hrane koju neminovno mora konzumirati. On sa svakim korakom ulazi sve dublje. Njegovo putovanje nije tek kretanje kroz prostor već i put kroz vrijeme. Mjesto na kojem pripovjedač stoji nije samo točka s koje dalje kreće na neku od poznatih nam strana svijeta. S tog mjesta on ponire u prošlost pri čemu svaki novi metar znatno dobija na težini. Kao mladi student filozofije, opčinjen Sokratom kao praocem europske kulture, Bubalo putuje u Atenu. Kao što sam spominje na tom putu doživljava svoje rođenje u obliku putnika. Poslije toga povratka više nema. I hvala bogu što je tako jer u protivnom ne bismo bili u mogućnosti pročitati ostale priče, koje se kao i prva naslanjaju na povijesne ličnosti od kojih je svaka na svoj način opčinjena Orijentom. Kroz njegove priče susrećemo Lawrenca od Arabije, hrvatskog budističkog redovnika Čedomila Veljačića, ruskog mistika Georga Gurdjieffa, ali i poniremo u mjesta poznata iz pop kulture, prvenstveno dok plovimo rijekom Srepok, poznatoj iz kultnog filma Apokalipsa danas.“ (Hrvoje Ivančić, preuzeto sa: mvinfo.hr)

PREUZMITE:
plakat
fotografije Maja Klarić Juraj Bubalo
najavu u Word formatu
naslovnica knjige Dodir Orijenta Približavanje zore

Skip to content