Novosti

Veleposlanica R. Makedonije u Hrvatskoj, Nj.E. Daniela Karagjozoska, posjetila Zabok i KZŽ

U petak, 13. veljače 2015. godine, Krapinsko-zagorsku županiju posjetila je veleposlanica Republike Makedonije u Hrvatskoj, Nj.E. Daniela Karagjozoska. Cilj posjeta bio je poticanje dosadašnje suradnje, ali i otvaranje novih mogućnosti za daljnje regionalno povezivanje sa Republikom Makedonijom.

Posjet Nj.E. Daniele Karagjozoske počeo je radnim sastankom u prostorijama Grada Zaboka gdje su veleposlanicu dočekali župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina Josip Grilec, direktorica HGK – ŽK Krapina Sanja Mihovilić te Nikola Capar i Dalibor Hržica iz udruge Muži zagorskog srca. Na sastanku su predstavljeni gospodarski potencijali Krapinsko-zagorske županije, a osim o jačanju gospodarske suradnje, bilo je riječi i o povezivanju na kulturno-umjetničkom planu.

NJ.E. Daniela Karagjozoska predstavila je mjere koje je poduzela Vlada Makedonije s ciljem privlačenja novih investitora, prilikom čega je istaknula da je po rastu BDP-a Makedonija treća u Europi. Nj.E. Karagjozoska dodala je da mogućnosti za suradnju postoje, jer su hrvatske tvrtke i njihovi proizvodi visoko ocijenjeni i traženi od strane makedonskih potrošača. NJ.E. Karagjozoska je također pozvala zagorske i hrvatske tvrtke da se javljaju na raspisane tendere u Makedoniji, prilikom čega je napomenula da se za sva pojašnjenja i kontakte mogu javiti u Veleposlanstvo Republike Makedonije.

Prilikom razgovora sa NJ.E. Karagjozoskom, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar istaknuo je da je na zagorskoj burzi rada trenutno 15,5 % manje osoba nego u istom periodu lani te je dodao da se na području Krapinsko-zagorske bilježi povećanje zaposlenosti od 3,5 %, što je najviši postotak u Hrvatskoj. Župan Kolar iskoristio je priliku da istakne da su za pozitivna gospodarska kretanja zaslužne zagorske tvrtke koje su znale iskoristiti ulazak Hrvatske u Europsku uniju, koje imaju odlične proizvode i vrhunske kadrove te ulažu u razvoj. Župan Kolar također se složio sa tvrdnjom NJ.E. Karagjozoske da je potencijal za gospodarsku suradnju između tvrtki s područja Krapinsko-zagorske županije i makedonskih tvrtki velik.

Nakon radnog sastanka u Zaboku, NJ.E. Karagjozoska obišla je nekoliko zagorskih tvrtki. Obilazak je počeo posjetom tvrtki Inkop d.o.o. iz Poznanovca, koja proizvodi obuću, prvenstveno vojne čizme koje zadovoljavaju NATO standarde. Potom je uslijedio obilazak tvrtke Stražaplastika d.d. u Humu na Sutli, koja se bavi proizvodnjom plastičnih komponenti za akumulatore, nosiljki za poljoprivrednu proizvodnju i staklenu ambalažu, tuba za kozmetičku i drugu industriju. Veleposlanica je posjetila i tvrtku Kostel promet d.o.o u Pregradi, koja se bavi šivanjem kožnih naslona za autoindustriju iz SAD-a i Europe.

Posjet je završen u Krapinskim Toplicama, gdje je veleposlanica obišla novoizgrađeni kupališni objekt Aquae Vivae d.d. te bolnicu Akromion i Specijalnu bolnicu Krapinske Toplice.

Izvor: www.kzž

Skip to content