Novosti

VELIK INTERES ZA AKCIJU ZAKLADE ANA RUKAVINA: ‘Ovo je najmanje što možemo učiniti za druge’

Zaklada Ana Rukavina drugi put je održala akciju u zagorskoj bolnici.

U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana Zaklada Ana Rukavina održala je akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Akcija se održala na inicijativu ravnatelja Tihomira Vančine i djelatnika OB Zabok koji su i sami, među prvima, dali krv.

Marija Rukavina, upraviteljica Zaklade, rekla nam je kako je iznimno zadovoljna odazivom na akciju. – Evo, i prije 10 sati su počeli pristizati ljudi sa željom da pomognu drugima što nas jako veseli. Mi smo s ovime počeli prije 12 godina. Tada je u registru bilo svega 160 potencijalnih, a nakon naših inicijativa 60. 521 donor je upisan u registar – rekla je majka Ane Rukavine, djevojke koja je pokrenula Hrvatsku nakon što je oboljela od leukemije. Obzirom na upisane u registar, 98 oboljelih osoba u Hrvatskoj i inozemstvu dobilo je novu šansu za život. Marija kaže da se uzorci uzimaju s područja cijele Hrvatske, a kud god dođu, interes je veliki. Održali su, kaže, preko 400 akcija. Objasnila je kako se prvo pretražuje hrvatski registar za hrvatske oboljele, a brojka onih kojima se pomoglo govori o tome da to uistinu bila potreba. – Svake godine se taj registar mora zanavljati s barem nekih tisuću uzoraka . No Hrvatska se država mora pobrinuti da se ovakve akcije financira jer mi sve ovo što vidite financiramo sami. To nije uzorak za nas osobno, za Zakladu… To je za sve nas jer nikad ne znaš kad nekome može zatrebati – istaknula je upraviteljica Zaklade.

Njoj, kaže, Zaklada znači život i smisao života jer to je, ističe, ono što joj je ostalo nakon smrti kćeri. – Veselim se svakom izvještaju s KBC – a da je pronađen podudarni darivatelj. Nema zemlje u svijetu kuda nisu otišle matične stanice iz Hrvatske – rekla je Marija Rukavina dodajući da su najteži upravo kontakti s obiteljima oboljelih i oboljelima.

Za našega posjeta pričali smo i s onima koji su odlučili darovati krv. Svi su redom rekli kako ih je potaknula činjenica da nikad ne znaš kada pomoć može zatrebati i tebi.

Martina Dugina, Krapina
Htjela sam darovati i matične stanice iz pupkovine, ali se moje dijete požurilo pa nismo uspjeli. I prije sam htjela darivati krv i evo, ovoga puta sam se dogovorila s kolegicama i došla. Došla sam jer nikad ne znaš kada pomoć nama može biti potrebna.

Jelena Kraljić, Andraševec
Već sam dugo htjela priključiti se akciji, a ovoga puta me je potaknuo dječak Valentino Družinec o kojem ste i pisali, a koji je igrao nogomet s mojim sinom. Kopkalo me je to i odlučila sam da se moram uključiti. Raspitivala sam se o svemu i nisam mogla ne doći. Presretna sam da sam mogla sudjelovati i nadam se da ću nekome pomoći. I sama sam mama četvero djece, a nikad ne znaš kad pomoć zatrebati tebi.

Miljenko Mirt, Donja Stubica
S kolegama sam malo razgovarao o akciji i odlučio sam se odazvati. Ovo je jedan čin kojim pomažeš ljudima i smatram da su ovakve akcije vrlo važne.

Skip to content