Novosti

VELIKI PODUHVAT: U zabočkom Dekoru napravljen najveći luster u Hrvatskoj

Luster je rađen za kruzer, a kroz mjesec dana na njemu će biti i sastavljen.

Tri tisuće i tristo kilograma težak, 7 metara i 30 centimetara visok, sastavljen od 81 tisuće metalnih djelova i ukrašen s 60 tisuća kristala. Karakteristike su to najvećeg lustera ikada napravljenog u Hrvatskoj, ako ne i na prostoru bivše Jugoslavije, a kojeg je radila zabočka tvrtka Dekor. Luster je to koji će svoje mjesto naći na luksuznom kruzeru, a naručila ga je jedna francuska tvrtka.

U proizvodnoj hali Dekora, gdje smo danas bili, sastavljena je samo polovica lustera budući da proizvodna hala nije dovoljno visoka da bi čitav u nju stao. Prema riječima Karla Plahutara, tehnologa u Dekoru, luster je projektiran dvije godine, a sama je izrada trajala oko tri mjeseca. – Ovo je usitinu veliko umjetničko djelo. U njegovoj izradi kombinirana su načela kemije, fizike, storjarstva, elektrotehnike i estetike, a trebalo je paziti na brojne detalje – rekao nam je Plahutar dodajući da će se luster transportirati sljedećeg petka ili ponedjeljka.

Kaže, luster će se ponovno rastaviti u djelove te će se svaki segment posebno pakirati u svoju kutiju. – Kruzeri imaju jako mala vrata pa segmenti trebaju biti u što manjim mogućim kutijama, a on bi ponovno trebao biti sastavljen kroz mjesec, mjesec i pol i to baš na kruzeru za koji je rađen – rekao je Plahutar. Valja reći da to nije prvi veliki projekt zabočke tvornice rasvjete. U proteklih godinu dana radili su jedan slični projekt, luster visok 5,5 metara i težak 2,5 tone. Kako dodaje Karlo Plahutar, posla na novim projektima ne manjka budući da već ima započete pregovore za slične velike projekte.

Izvor: Zagorje.com.

Skip to content