Novosti

VELIKO PRIZNANJE I NAGRADA Krapinsko-zagorska županija najtransparentnija u Hrvatskoj

Istraživanje transparentnosti rada i otvorenosti tijela lokalne i regionalne samouprave ”LOTUS” – lokalna, odgovorna i transparentna uprava i samouprava 2011/2012, izabrala je Krapinsko- zagorsku županiju za transparentniju županiju. Iza nje je, susjedna nam Varaždinska županija. Veliko je to priznanje našoj županiji, uručeno u Hrvatskom novinarskom domu, donedavnom županu Siniša Hajdašu Dončiću i aktualnoj županici Sonji Borovčak.

Stupanj transparentnosti mjeren je kroz 51 pokazatelj unutar pet osnovnih dimenzija transparentnosti, a to sujavnost sjednica vijeća/skupštine, javnost rada i odluka izvršne vlasti, primjena Zakona o pravu na pristup informacijama, suradnja s civilnim društvom, te izravna participacija građana u odlučivanju.

U Županiji ističu kako je ovo prestižno priznanje GONG-a ujedno je i obaveza da Krapinsko-zagorska županija nastavi s radom prožetim transparentnošću i otvorenosti prema građanima i građankama. Upravo na tragu daljnjih ulaganja u transparentnost Krapinsko-zagorske županije, upravo je predstavljen i jedinstveni portal u Hrvatskoj – GRAĐANI PREDLAŽU, a koji se nalazi na adresi prijedlozi.kzz.hr. Riječ je o komunikaciji koja omogućava građanima da predlažu i savjetuju Županiju, na način da objavom prijedloga putem web stranice ulaze u tzv. sustav glasanja. Putem sustava glasanja, u kojem sudjeluju svi građani koji posjećuju stranicu, prijedlog s najvećim brojem glasova, na prijedlog županice, ulazi u dnevni red prve slijedeće Županijske skupštine te se o njemu raspravlja i donosi konačan sud. Jedinstven je to projekt koji zasad koriste estonska i slovenska vlada, a kojim je omogućena vrlo uska povezanost građana i njihovog predstavničkog tijela, Županijske skupštine. Istraživanje je proveo GONG, a obuhvaćeno je bilo 576 jedinica lokalne i regionalne samouprave. (M. Bašak)

U Županiji ističu kako je ovo prestižno priznanje GONG-a ujedno je i obaveza da Krapinsko-zagorska županija nastavi s radom prožetim transparentnošću i otvorenosti prema građanima i građankama.

Skip to content