Novosti

[VIDEO] Električnim biciklima došli na Branje grojzdja u Pregradu, zamjenik župana kaže da ‘ebajk’ pomaže točno koliko treba

Zamjenik župana Anđelko Ferek – Jambrek rekao je da je električnim biciklom stigao iz Krapinskih Toplica, dok su kolege pedalirali iz dužeg puta, iz Bedekovčine.

Da su još uvijek u dobroj kondiciji, unatoč poslovnim obvezama, pokazali su jučer zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek, načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban, načelnik Općine Sveti Križ Začretje Marko Kos i načelnik Općine Krapinske Toplice Ernest Svažić te zamjenik župana Anđelko Ferek – Jambrek koji su na Trg Gospe Kunagorske došli električnim biciklima, gdje ih je dočekao kao domaćin, gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj. Električni bicikli nabavljeni su u sklopu projekta Razvoj cikloturizma u Srcu Zagorja. Turistička zajednica područja Srce Zagorja obuhvaća općine Bedekovčinu, Sveti Križ Začetje, Krapinske Toplice te gradove Zabok i Pregradu.

Načelnik Svetog Križa Začretja Marko Kos istaknuo je kako je ovo hvalevrijedan projekt zajedničke Turističke zajednice Srce Zagorja kojom se želi objediniti ponuda ugostitelja i drugih turističkih usluga te obogatiti turistička ponuda na području Krapinsko – zagorske županije. Kos je rekao i da je napravljena ruta od 40 kilometara u cestovnom dijelu, a koja objedinjuje upravo jedinice lokalne samouprave koje obuhvaćaju TZ područja Srce Zagorja.

Zamjenik župana za gospodarstvo Anđelko Ferek – Jambrek rekao je da je električnim biciklom stigao iz Krapinskih Toplica, dok su kolege pedalirali iz dužeg puta, iz Bedekovčine. – Po prvi put sam isprobao električni bicikl. Pomaže točno toliko koliko treba, tako da i nismo previše umorni, iako kondicije baš i nemamo puno – priznao je Ferek – Jambrek, pohvališi ovaj projekt kao i priču o razvoju cikloturizma na području Zagorja. Pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj nije se stigao voziti električni bicikl zbog poslovnih obveza, no pohvalio je kolege što su na manifestaciju Branje grojzdja stigli električnim biciklima, koji su lijepi dodatak turističkoj ponudi TZ područja Srce Zagorja, a koja je osnovana s ciljem kreiranja i nove turističke ponude, kao što je i cikloturizam. Vešligaj je dodao kako se izrađuje idejni projekt biciklističke staze koja bi išli uz rijeku Kosteljina.

Na Trgu Gospe Kunagorske u petak je bila održana i degustacija vina vinarskih udruga iz Zagorja, Iloka, Žužemberka i Međimurja i festival „Vinske popevke i napitnice“ u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Pregrada. Festival se ove godine održao po drugi puta, a nastupilo je 15 natjecatelja nakon čega je uslijedio zabavni progra uz Žigu i bandiste. Na tradicijskom sajam predstavili su se tradicijski obrti, udruge i hobisti.

Subotnji program manifestacije “Branje grojzdja” započeo je na Kunagori gdje LD Kuna tijekom cijelog dana organizira streljačku disciplinu gađanja glinenih golubova. U OŠ Janka Leskovara održava se brzopotezni šahovski turnir u organizaciji Šahovskog kluba, a od 14 sati u Ulici Stjepana Radića možete pogledati izložbu oldtimera. Nakon toga, u 15 sati Savjet mladih organizira Moto-alku. Ova zabavna i zanimljiva igra nastala je po uzoru na Sinjsku alku, ali se umjesto na konjima, osobe natječe u svojim limenim ljubimcima. U 16 h u Gradskoj vijećnici održava se predstavljanje knjige Vilima Karlovića „Preživio sam Vukovar i Ovčaru“ u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja grada Pregrade. Na nogometnom igralištu NK Pregrada od 18 sati nastavlja se Kup mjesnih odbora, a u 19 sati možete pogledati revijalnu utakmicu Udruga hrvatskih branitelja Pregrade i Desinića. Kao i prethodna dva dana, večer je rezervirana za glazbu. Tako vas od 20 sati pod šatorom Terenac zabavlja grupa Optimisti Zagorja, a na Trgu Gospe Kunagorske možete uživati uz Tomattur do 22 sata, kada na pozornicu stižu Učiteljice. Tijekom cijelog u Osnovnoj školi Janka Leskovara moći će se pogledati izložba malih životinja u organizaciji Udruge uzgajatelja malih životinja, a od 18 do 22 sata na Trgu Gospe Kunagorske održava se tradicijski sajam.

Manifestacija ‘Branje grojzdja’ završava u nedjelju 30. rujna središnjom svečanošću – povorkom beračica i berača na Trgu Gospe Kunagorske od 11 sati. Ovogodišnji novitet bit će i Kulinarski kup Slavka Večerića koji će se također održati na glavnom pregradskom trgu od 13 sati, u organizaciji Hrvatskog kuharskog saveza, Grada Pregrade i TZP Srce Zagorja.

Skip to content