Novosti

[VIDEO I FOTO] NAJVESELIJI POČETAK NASTAVE: Učenici PŠ Martinišće dobili novu, suvremeno opremljenu školu

Ukupna investicija je 7,2 milijuna kuna, a omjer sufinanciranja je 78:22 posto, odnosno 5,6 milijuna kuna je investicija Krapinsko – zagorske županije, a ostatak Grada Zaboka

Prvi dan nastave u novoj školskoj godini zasigurno je bio najveseliji u Područnoj školi u Martinišću. Danas je, naime, za 37 učenika svoja vrata otvorila nova škola, prva na području županije građena modularnom gradnjom.

Inicijativa za gradnju škole pokrenuta je prije dvije godine, a radovi su započeli 13. rujna prošle godine. Krapinsko – zagorska županija je iz vlastitih sredstava, putem kredita kod poslovne banke, osigurala sredstva za gradnju škole. Ukupna investicija je 7,2 milijuna kuna, a omjer sufinanciranja je 78:22 posto, odnosno 5,6 milijuna kuna je investicija Krapinsko – zagorske županije, a ostatak Grada Zaboka.

Na ovaj je način 37 učenica i učenika dobilo 613 kvadrata najmodernije izgrađenog i opremljenog školskog prostora, a Grad Zabok 171 kvadrat prostora za smještaj izdvojenog odjela Dječjeg vrtića, koji može primiti 20 mališana.

Trend sve manjeg broja djece u Hrvatskoj danas je na svečanosti otvaranja škole komentirao krapinsko – zagorski župan Željko Kolar. – Tako je i u našoj županiji. Mi smo ove godine upisali 159 đaka prvaka manje nego prošle godine, odnosno 1083 đaka prvaka ili 9445 učenika u osnovne škole. No bez obzira na to, ima vrlo potentnih područnih škola kao što je ova u Martinišću i za tu djecu treba stvoriti maksimalno dobre uvjete, a s druge strane ti uvjeti su na neki način i poticaj roditeljima s obzirom da smo stvorili uvjete ne 21., već 22. stoljeća u ovakvoj školi, a to je i motiv da se na ovom području rađa i više djece. Mi već sada znamo da će iduće godine godine biti upisano više djece nego sada, a kad već ulazite u gradnju novih škola, onda morate pratiti najnoviju tehnologiju jer radite školu za sadašnjost i budućnost – istaknuo je župan Kolar.

I Krapinsko – zagorska županija ima područnu škola koja će ove godine biti zatvorena. To je škola u Taborskom na području općine Hum na Sutli. – Prirodnim priljevom nismo imali više djece za upisati, ravnateljica je pokrenula postupak i od ove godine ova područna škola neće raditi. Mi imamo 52 područne škole, 30 matičnih škola o kojima vodi briga KZŽ i 9 srednjih škola, što je veliki broj i u velikim smo investicijama što se tiče obrazovnog sustava. Momentalno gradimo sportsku dvoranu u Hrašćini, dovršavamo dvoranu u Đurmancu, i kroz nekoliko dana ćemo dobiti izvođača radova za dvoranu u Zlatar Bistrici, imamo energetsku obnovu u Zaboku, Humu na Sutli i Pregradi, završili smo energetsku obnovu u PŠ Sveti Matej i Lučelnica, potpisali smo ugovore za Kumrovec i za Gornju Stubicu, a još nas čeka za SŠ Bedekovčina i OŠ Konjščina. U sljedećem natječaju ćemo ići s još 2 škole, Đurmancem i SŠ to će sve zajedno biti oko 80 milijuna kuna investicija – istaknuo je župan Kolar.

Zadovoljstvo otvaranjem nove školske zgrade kao i odjeljenja dječjeg vrtića nije krio niti zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek. – Ovo ima višestruko značenje za područje grada Zaboka, kao i za sustav obrazovanja u našoj županiji. Mislim da na najbolji način demonstrira namjeru koja govori više od nekad popularnih i već ofucanih mjera demografske obnove u kojima se priča o tome tko koliko daje kod rođenja, ali zaboravljaju da rođenje spada u manji dio obiteljskih troškova, a najveći troškovi kreću s odlaskom u školu. Da bismo olakšali i djeci i roditeljima, namjera je da i dalje pokušavamo s županijom ostati na konceptu područnih škola, jer to ima rezona, a kada se radi o područnom odjeljenju dječjeg vrtića, namjera je da ako se danas, sutra mladi građani Špičkovine i Dubrave odluče za veći broj djece, to učinimo i na području Špičkovine i na taj način omogućimo da više sati dnevnog boravka roditelji provedu s djecom, a ne da potroše sat dva u transportu do vrtića. Veseli nas standard, veseli nas opremljenost, veseli nas veselje djece, roditelja i svih građana – rekao je Hanžek.

Dijana Lovinčić Crnković, ravnateljica Dječjeg vrtića Zipkica, koji okuplja 320 mališana, istaknula je da proširenje vrtića na područnu lokaciju u Martinišću znači rasterećenje postojećih skupina u Zaboku, budući da su u centralnom vrtiću grupe prilično popunjene te zahvalila Gradu i Županiji.

OŠ K. š. Gjalskog Zabok ove je godine upisala 110 prvašića, s čime je zadovoljan ravnatelj škole Tomislav Polanović. – Kao škola ostali smo na istom broju, nadamo se da će stabilan trend i ostati i dalje. Zadovoljni smo, 20 godina radim taj posao, borimo se ovu školu, jer su u staroj bili neprimjereni uvjeti. Ova škola je točno 5 km udaljena od matične, međutim djeca u prvom razredu psihofizički nisu zreli da ih se transportira i zaslužila su da imaju adekvatan prostor – istaknuo je ravnatelj te za usporedbu dodao da je stara škola imala 250 kvadrata dok ova ima gotovo 700, a opremljena je pametnim pločama, računalima, didaktičkom opremom, novih tehnologijama i moguć je jednosmjenski rad.

Novu školu po otvaranju je blagoslovio vlč. Josip Čulig, a svečanosti otvorenja prisustvovali su i predsjednica Županijske skupštine KZŽ Vlasta Hubicki, zamjenici župana Anđelko Ferek – Jambrek i Jasna Petek, zamjenice gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek i predsjednik Gradsko Vijeća Žarko Ivančić, saborski zastupnici Marija Puh i Marko Vešligaj te brojni drugi gosti.

https://youtu.be/xejKH_9_Gec

Skip to content