Novosti

[VIDEO] MALIŠANI ODUŠEVLJENI: Četiri ‘pametna’ robota za zabočke osnovnoškolce

Riječ je o projektu koji je osmišljen s ciljem povećanja interesa za tehničku kulturu te prirodoslovna i znanstvena područja kod mladih

U utorak, 15. 5. 2018. u Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku predstavljen je projekt HRVATSKA STVARA. Riječ je, naime, projektu koji je osmišljen s ciljem povećanja interesa za tehničku kulturu te prirodoslovna i znanstvena područja kod mladih.

Na opće oduševljenje učenika četvrtih razreda, projektom su predstavljeni roboti. – Grad Zabok inicijator je prijave Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog na projekt HRVATSKA STVARA kao predstavnika Krapinsko-zagorske županije. Projekt je odobren od strane Ministarstva obrazovanja i pod pokroviteljstvom je Veleposlanstva Velike Britanije i omogućava najmlađima da na zabavan i kreativan način uče programiranju, elektoronici, fizici, matematici i drugim predmetima – objasnila je zamjenica gradonačelnika grada Zaboka Valentina Đurek i dodala kako će zahvaljujući ovoj inicijativi ova osnovna škola dobiti četiri robota iz tzv. STEM područja koja će im itekako poslužiti u nastavi. Tvrtka STEMI je naime, dva robota namijenila Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog, dva Gradu koje je Grad također darovao školi. – Roboti će ih učiti timskom radu, problemskom rješavanju zadataka, učenju iz pogrešaka i kreativnom učenju – rekla je Đurek.

Da je ovaj projekt iznimno značajan za školu potvrdio je i ravnatelj Tomislav Polanović. – Pošto se radi o robotizaciji, informatizaciji i IT sektoru i trendu da se informatika uvodi kao obavezan predmet u 5. i 6. razrede osnovne škole ovaj projekt je, kao i ostali koje provodi škola, izuzetno bitan. Dobivanjem ovih robota želimo potaknuti naše učitelje da se razvijaju u robotičkom smjeru – objasnio je Polanović.

Dodajmo kako je cilj projekta HRVATSKA STVARA ‘osnaživanje kroz edukaciju’ kako bi se omogućilo mladima da se uhvate u koštac s novim izazovima koristeći se tehnologijom. – Ovim projektom obišli smo cijelu Hrvatsku. Među ostalog, želimo omogućiti mladima da ostvare svoje potencijale – ispričao je Marin Trošelj iz tvrtke STEMI koja s Udrugom Programerkom organizira ovakva događanja. Trošelj je dodao kako je cilj u svakoj županiji, pa tako i u Krapinsko-zagorskoj osnovati dva kluba u kojima će mladi moći besplatno učiti programiranje i primjenjivati ga u robotici te raditi na vlastitim projektima.

Prema njegovim riječima, osnivanje kluba može potaknuti bilo tko pa tako i škole, knjižnice ili udruge, odnosno ako imaju neku računalnu infrastrukturu. U Hrvatskoj ih ima preko 120, a ta brojka se povećava.

Malo je reći da su mališani bili oduševljeni robotima te činjenicom da iz prve ruke mogli vidjeti robote ‘na djelu’.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content