Novosti

VIDEO: Ministar Tolušić podijelio kokoši u Špičkovini nakon ‘pomora’ peradi zbog ptičje gripe

Osim podjele mladih koka nesilica, ministar poljoprivrede u sportskoj dvorani SŠ Bedekovčina otvorio je akciju’ Doručak s hrvatskih farmi’ kojom se želi potaknute građane da kupuju svježe domaće proizvode kontroliranog podrijetla

Jučer, 12. travnja je 17 gospodarstva u Špičkovini dobilo novu perad, ukupno 510 mladih kokoši nesilica koje su podijeljene na domaćinstvima čija je perad eutanizirana u akciji sprečavanje ptičje gripe. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić posjetio je obitelj Jurinec kojima je stiglo 40 mladih koka baš pred Uskrs.

[video1]

Gazdarica Ana Jurinec jako se iznenadila. – Meni je eutanizirano 36 komada kokoši. Drago mi je što su ove mlade kokoši stigle sad pred sam Uskrs kada trebam jaja za kolač i za pisanice. Ovak bi bile kupljene, a to nije isto kao kad su moje domaće – rekla je Jurinec. Ministar Tolušić istaknuo je kako je ovo simboličan dar pred Uskrs i pokazatelj kako Ministarstvo poljoprivrede i Vlada RH nisu zaboravili Špičkovinu. – Prije mjesec dana bio natpis u medijima da je u Špičkovini zakukurikao zadnji pijetao, ali mislim da nije i da će ih biti još puno – istaknuo je Tolušić.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić prije posjeta Špičkovini, u sportskoj dvorani SŠ Bedekovčina predstavio je i otvorio ‘Doručak s hrvatskih farmi’, projekt kojim se želi staviti naglasak na kupnju domaćih i lokalnih poljoprivrednih proizvoda, proizvedenih na hrvatskim farmama i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, poznate kvalitete i podrijetla. Na Doručku s hrvatskih farmi posluženi su tradicionalni domaći poljoprivredni proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi, meso, jaja, med i kruh s oznakama Mlijeko hrvatskih farmi, Meso hrvatskih farmi, Med iz Lijepe naše, Jaja hrvatskih farmi i Kruh hrvatskih polja te proizvodi specifični za Krapinsko-zagorsku županiju. Među zagorskim delicijama za doručak su posluženi sir, vrhnje, mlijeko, bučino ulje, prirodni sokovi, domaće pileće meso, med, suhomesnati proizvodi i nezaobilazni štrukli…

– Naša poruka poljoprivrednicima i našoj prerađivačkoj industriji s ‘Doručka hrvatskih farmi’ je da Hrvatska Vlada i Ministarstvo poljoprivrede vodi brigu o hrvatskim proizvodima, hrvatskoj poljoprivredi i hrvatskoj industriji i da činimo sve što možemo da iskontroliramo i spriječimo uvoz nekvalitetnih proizvoda te da pomognemo u daljnjem razvoju poljoprivrede. Ove godine smo uložili 25 mil. kuna više sredstava za sve vrste inspekcija i kontrole provodimo na terenu svaki dan. Ono što se već sada vidi nakon šest mjeseci, da se u nekim segmentima drastično smanjio uvoz. Uvoz jaja smanjio se za 22 posto, pilećeg mesa za 16 posto, a trgovački lanci su došli pameti pa puno više kontroliraju i paze što prodaju i već se vide naznake reda. To još nije ono što želimo, ali ide k tom cilju – istaknuo je ministar, koji je poručio da nema problema boriti se s uvozničkim lobijem i smećem koje se uvozi u Hrvatsku.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar pohvalio je ovu akciju na kojoj se predstavilo 23 zagorskih poljoprivrednih proizvođača te naglasio kako moramo naše ljude naučiti da kupuju domaće proizvode. – Mi ti već radimo. Otvorili smo OPG tržnicu u Zaboku koja radi svaki dan, Seljačku tržnicu u Bedekovčini i Oroslavju koje rade subotom i obavijestili smo sve hotele kako bi njihovi strani gosti koji dolaze u Zagorje i Zagrepčani koji dolaze kroz vikend znali da kod nas postoje zelene tržnice s domaćim proizvodima – rekao je župan te istaknuo posebnu važnost brendiranja domaćih proizvoda, jer na taj način postižu puno veću vrijednost na tržištu.

Ministar će danas još obići peradarsku farmu FILUM d.o.o. u Zlatar Bistrici, mljekarsku farmu obitelji Horvatinčić u Gornjoj Stubici i svinjogojsku farmu OPG Mario Trbušić u Bedekovčini.

Izvor: Zagorje.com

Skip to content