Novosti

[VIDEO] Ministrica Divjak posjetila školu u Martinišću te održala sastanak sa županijskim vrhom

Djeca su s oduševljenjem dočekali ministricu te joj otkrili kako obožavaju novu školu.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak boravila je danas u Krapinsko – zagorskoj županiji. Na samom početku svog posjeta sastala se u Uredu župana sa županom Željkom Kolarom, njegovim zamjenicima Jasnom Petek i Anđelkom Ferekom Jambrekom, gradonačelnikom Krapine Zoranom Gregurovićem, dekanom krapinskog Veleučilišta Nenadom Sikiricom i predstavnicima ZARA – e. Odmah nakon sastanka ministrica Divjak otišla je u Martinišće gdje je posjetila novu područnu školu otvorenu prije nekoliko mjeseci. Dočekali su je ravnatelj škole Tomislav Polanović, ravnateljica DV Zipkica Dijana Lovinčić – Crnković, te zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek i predsjednik zabočkog Gradskog vijeća, Žarko Ivančić.

Ministrica je obišla prostorije vrtića te učionice i prostorije unutar škole. Popričala je s djecom koja nisu krila oduševljenje novom školom i pametnim pločama koje imaju te svom ostalom opremom. Nešto više o školi rekao je sam ravnatelj. – Ovi su učenici nastavu imali u zadružnom domu koji je zaista bio u jako lošem stanju bez adekvatnih uvjeta. Drago nam je što smo preselili u ovu novu i modernu školu. Njena je veličina oko 700 metara kvadratnih, a u potpunosti je opremljena modernom tehnologijom za izvođenje nastave – rekao je Polanović dodajući kako se i na matičnoj škola, OŠ Ksavera Šandora Gjalskog, trenutno izvode radovi na energetskoj obnovi te da je i ona visoko opremljena po svim standardima.

-Ova je županija odličan primjer toga kako dobro stvari funkcioniraju kada je sama Županija osnivač većine škola i obrazovnih ustanovi. Ono što sam čula iz razgovora sa županom je da ova Županija mnogo ulaže u obrazovanje i to je za svaku pohvalu – rekla je Divjak osvrčući se i na problematiku Veleučilišta u Krapini. Istaknula je da će kroz nekoliko mjeseci Veleučilište i službeno postati državno jer je potrebno izvršiti tek još nekoliko administrativnih koraka. Na njene se riječi nadovezao i župan Željko Kolar rekavši kako ni Županija ni Grad neće smanjiti dotacije toj obrazovnoj ustanovi nakon što ona postane državna. – Mi želimo zadržati kvalitetu, osigurati međunarodnu suradnji i biti prepoznatljivi. Zato će se ti novci koje smo davali za financiranje Veleučilišta sada biti prenamijenjeni za neke druge njegove aktivnosti – naglasio je Kolar dodajući da mu je želja da se u idućoj godini dovrše svi projekti u obrazovanju i školstvu koji su započeli, ali i da započnu novi. Također je naglasio odličnu suradnju s ministricom, ali i čitavim ministarstvom. Župan je istaknuo i kako se na sastanku pričalo o Centaru kompetencije i izvrsnosti u ugostiteljstvu i turizmu koji će se graditi u Zaboku. – Razgovaralo se i o znanstveno – edukacijskom centru za kojeg smo pripremili dokumentaciju i tražimo izvore financiranja, s obzirom na to da nam je ministrica Divjak prva pružila pisanu podršku za taj projekt. Riječ je institucija koju Hrvatska nema, a koja joj je potrebna. To bi promijenilo kompletnu sliku Zagorja kao obrazovne i znanstvene destinacije – naglasio je Željko Kolar.

Ministrica je spomenula i da je u javno savjetovanje o nacrtu Pravilnika o načinu i obliku provođenja odgojno-obrazovne potpore i stručnoga tretmana učenika u riziku za razvoj problema u ponašanju i učenika s problemima u ponašanju istaknuvši kako je svako nasilje u školama nedopustivo te da se protiv njega treba sustavno boriti. Dotaknula se i kurikularne reforme napomenuvši kako od sljedeće godine kreće s provođenjem u svim školama te da su već počele edukacije za profesore i učitelje. Svoj posjet ministrica je nastavila u Gornjoj Stubici.

Izvor: Zagorje.com

Skip to content