Novosti

[VIDEO] OTVOREN SKATE PARK U ZABOKU: ‘Drago nam je što možemo naučiti puno trikova i što više ne moramo skejtati po ulicama’

Skate park se nalazi iza Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog

Zabočani se mogu pohvaliti kako se u njihovom gradu nalazi skate park. Danas je održano otvorenje tog parka koji se nalazi iza Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog, a ukupne je površine 302 kvadratnih metara i sastoji se sastoji od osam rampi. Vrijednost investicije je 470.822,44 kuna, uključujući PDV, a od toga je 266.850,00 kuna dobiveno na Natječaju LAG-a Zagorje-Sutla prijavljenog 28.11.2018.

Grad Zabok čeka potvrdu Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju o dodjeli sredstava.

Na samom otvaranju, mnogi mladi i djeca ‘iskušavali’ su kakav je skate park, a tu su bili i iskusni skateri koji su im pokazivali neke od trikova.

Gradonačelnik Hanžek rekao je na otvaranju kako je Zabok grad mladih, a ovo je jedan dokaz tome.

– Orijentirani smo prema mladima, ne samo zato zbog vrtića, osnovne škole, tri srednje škole i fakulteta, već i zato jer je u Zaboku sve više male djece, a to znači da za svaku generaciju treba osigurati dodatne sadržaje koji će upotpuniti njihovo svakodnevno vrijeme i aktivnosti – istaknuo je Hanžek dodajući kako je sa samim otvaranjem skate parka usko povezan Centar za urbanu kulturu Regenerator. – Projekt Regeneratora je na istom tragu kao i skate park. Početna inicijativa Regeneratora bila je klupski prostor u kojem će se održavati koncerti, a potom širenje na vježbaonice i učionice i edukativne sadržaje vezane na subkulturu i urbanu glazbu, na to se nadogradila ideja da se ide s Poduzetničkim inkubatorom za mlade gdje će se mladi educirati i započeti svoju profesionalnu ili poslovnu karijeru – rekao je Hanžek dodajući da je u projektu Regenerator predviđen smještajni kapacitet. – Dobrovoljni rad i volonterizam se temelje na razmjeni mladih iz čitave Europe i svijeta. Hanžek je spomenuo kako su upravo članovi Udruge Regenerator idejni začetnici skate parka u Zaboku. – Oni su prije 15-ak godina započeli s inicijativom koja se u ono vrijeme nije mogla ostvariti jer je bilo riječ o cijeni koja je bila ista, no tada su mogućnosti Grada bile manje. Inicijativu je preuzelo Dječje gradsko vijeće i Društvo Naša djeca unatrag par godina i krenuli su da se uz uređenje Parka Milana Prpića, krene u izgradnju i skate parka – istaknuo je Hanžek.

Njegova zamjenica Valentina Đurek rekla je nešto više o samom projektu skate parka. – Željeli smo da Zabočani što prije uživaju u njemu – istaknula je Đurek i dodala kako Grad ima velike planove za buduće sadržaje. – Dobili smo pismo 21. svibnja od Središnje agencije za financiranje i ugovaranje da je Regenerator kao projekt vrijedan blizu 40 milijuna kuna prošao obje razine provjere i sljedeći korak je dobivanje konačne odluke od strane Urbane aglomeracije Zagreb da je projekt prihvaćen za financiranje – rekla je Đurek i rekla da se Grad nada pozitivnom odgovoru. – Skate park nam je bio projekt koji se izdvojio jer je usko povezan sa sportom. Zabok je grad sporta i drago nam je da djeca mogu baviti i ovakvim esktremnijim sportovima – rekla je Đurek dodajući kako je interes same djece i prije službenog otvorenja bio velik, a svi su, kako kažu, pitali hoće li se skate park proširiti. – Proširenje nam je nešto o čemu imamo za razmišljanje za sljedeću godinu – nadovezala se Đurek i dodala kako će se posaditi bilje oko skate parka, postaviti klupe i lampe.

Spomenula je kako je Zabok uključen u projekt cikloturizma prema Svetom Križu Začretju i u budućnosti prema Krapini. – Ovaj tjedan prijavili smo zajedno s Gradom Oroslavje veliki projekt također na Urbanu aglomeraciju Zagreb za financiranje biciklističke staze Zabok-Oroslavje pod nazivom ‘Brzo’. Taj projekt je vrijedan 14 milijuna kuna, a Grad Zabok je nositelj, partner na projektu je Grad Oroslavje te ćemo 120 dana od predane prijave trebali dobiti odgovor. Ako nam se ostvare ta velika projekta, Zabok je već sad veliko gradilište, a sljedeće godine će Zabok biti još veće gradilište – rekla je Đurek.

Na samom otvaranju su uz brojne prisutne bili i članovi Dječjeg gradskog vijeća Grada Zaboka i članovi DND-a Zabok, a njihova predsjednica Jasenka Borovčak je rekla kako se ponosi što je ovaj projekt zaživio. – Dječje gradsko vijeće još od 2012. godine pokrenulo inicijativu za izgradnju skate parka. Oni koji su predlagali skate park prije mnogo godina sad su već odrasli ljudi. Dječje gradsko vijeće je prije dvije godine radilo veliku anketu po svim razredima u osnovnoj školi koliko je djece zainteresirano za tako nešto , a pokazalo se da velik broj djece želi ovakvu vrstu provođenja slobodnog vremena – istaknula je Borovčak dodala kako je veliko zadovoljstvo što se višegodišnji trud isplatio i istaknula kako u Gradu Zaboku ima sluha za ovakve projekte. – Programi Društva Naša djeca Zabok, odnosno Dječjeg foruma i Dječjeg Gradskog vijeća bave se aktivnim dječjim sudjelovanjem, a mi kao voditelji ih potičemo da zajedno realiziramo njihove ideje – rekla je Borovčak dodavši kako se s gradonačelnikom i njegovom zamjenicom održavaju sastanci na kojima se prezentiraju te ideje, i kako je kazala, i zažive.

A djeca i mladi su pokazali vještine vožnje skatea, bicikla i rola na skate parku. Tako je Filip Vrančić koji vozi BMX rekao kako je sretan što je Zabok dobio skate park. – Sviđa mi se što je park betonski i što ne moramo kao prije mijenjati daske dok se vozimo na njemu jer se te daske često znaju potrgati. Ovdje možemo naučiti mnogo trikova, ne moramo se više mučiti vožnjom na ulicama – rekao je Vrančić.

Cijelu fotogaleriju pogledajte na sljedećoj poveznici: https://www.zagorje.com/fotogalerija/otvoren-skatepark-u-zaboku

Izvor:Zagorje.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content