Novosti

[VIDEO] Srednjoškolci osmislili i izradili Festivalski peharček – novi suvenir Tjedna kajkavske kulture

Učenici Srednje škole Bedekovčina, u suradnji sa ŠUDIGO – om, mjesec su dana izrađivali Festivalske peharčke koji će se dijeliti na Festivalu kajkavskih popevki, a napravljeno ih je sto komada.

Tjedan kajkavske kulture tradicionalna je manifestacija u Krapini, koja nudi pregršt sadržaja, od kulturno-umjetničkih pa do zabavnih, sportskih i gospodarskih, a sve u čast ‘kaja’. Kruna svih događanja svake godine je Festival kajkavskih popevki. Jedna od najposjećenijh štacija Festivala je Vinski plac na kojem se predstavljaju zagorski vinari. Na tome se mjestu mogu kušati vina i na tradicionalan način – ispijanjem iz pehara. Takvi pehari (vrčevi) nazivaju se vrčevima dobrodošlice, odnosno billkumima (njem. willkommen, dobrodošli) kojima su Zagorci iskazivali dobrodošlicu gostu koji dolazi u kuću prvi puta. Upravo zbog te tradicije učenici Srednje škole Bedekovčina odlučili su pokrenuti projekt pod nazivom Festivalski peharček.

Ideja i realizacija

Srednja škola Bedekovčina se u suradnji sa Školom za umjetnost dizajn, grafiku i odjeću Zabok javila na natječaj Ministarstva turizma na Javni poziv za ‘Jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam’. Suradnici na projektu su Turistička zajednica grada Krapina te Grad Krapina.

– Između trinaest projekata iz cijele Hrvatske u kojima su sudjelovale srednje škole, izabrali su naš projekt i financirali ga s 40 tisuća kuna – rekla nam je voditeljica projekta Janja Roginić, profesorica politike i gospodarstva, građanskog odgoja i etike u Srednjoj školi Bedekovčina. Objasnila nam je da je dobiveni iznos za Srednju školu Bedekovčina kupljeno novo lončarsko kolo i dva stolca što će poslužiti, kako kaže Roginić, budućim generacijama koje se školuju za zanimanje pomoćni proizvođač keramike. – Izradili smo 100 komada festivalskih peharčeka za Tjedan kajkavske kulture i svaki je unikatni jer je posebno rađen na lonačarskom kolu uz pomoć stručnog učitelja Mladena Goričkog. Za sam dizajn zaslužni su učenici ŠUDIGO-a i njihov mentor Nikola Sinković. Cijeli peharček izrađen je u keramičkoj radionici Srednje škole Bedekovčina – rekla je Roginić dodavši kako su u realizaciji projekta sudjelovali učenici raznih zanimanja, što je, kako je kazala, cilj ovog projekta.

Izvor:Zagorje.com

Skip to content