Novosti

[VIDEO] Trogodišnji koker Lamar pokazao što znači biti dobro odgojen pas i sve oduševio

U Gradskoj knjižnici Ksaver Šandor Gjalski u Zaboku jučer se održalo zanimljivo predavanje pod nazivom ‘Svatko može imati dobro odgojenog psa’

U Gradskoj knjižnici Ksaver Šandor Gjalski u Zaboku jučer se održalo zanimljivo predavanje pod nazivom ‘Svatko može imati dobro odgojenog psa’. Predavanje su držale Nives Herljević, voditeljica tečajeva sportske radne kinologije te trenerica i instruktorica u kinološkom klubu ‘Samo psi’ i Gorana Smoljenović, licencirana voditeljica tečajeva za spasilačke pse, koja će je uz pomoć svojeg psa demonstrirala poslušnost i pokazala razne tehnike dresure.

Ravnateljica knjižnice Branka Vrbanec rekla nam je kako je uopće došlo do ove suradnje i organiziranja ovakvog događaja. – Gradska knjižnica Zabok trudi se biti inovativna u nuđenju sadržaja svojim korisnicima, osluškujemo njihove želje i ono što žele vidjeti u knjižnici, mi im ponudimo. Imamo nešto literature o psima koje se jako tražene, a mnogo puta se dogodi da korisnici dovedu psa u knjižnicu koji se zabavlja ispred knjižnice. Ima puno pasa i vlasnika pasa koji se s njima ophode na najrazličitije načine koji nekad nisu prihvatljivi i zbog toga je dobro educirati ljude kako se ophoditi s njima – objasnila je Vrbanec.

Nives Herljević objasnila nam je kako doći do dobroodgojenog psa na najlakši mogući način. – Preporučam da se naoružate znanjem ako već ne želite doći u neku ustanovu gdje se to uči ili klub, a važan faktor je da se počne što ranije s odgajanjem šteneta. Ono što mi preporučamo je rad na pozitivnoj motivaciji s hranom ili igračkom gdje iskorištavamo pasje nagone no tu ne smije biti rad pod prisilom. Ako već niste počeli jako rano s odgojem psa, preporučila bih pomoć stručnjaka koji će vam pomoći da pas ne uđe u neželjena ponašanja gdje psi stvaraju lose navike koje se kasnije teško ispravljati. Rad sa psom počinje taj tren kad ste ga dobili i odvojili od mame. Vrlo je slično kao s malim djetetom. Morate nastaviti dobar odnos i trebate postaviti granice kako bi psi poštovali granice koje imaju u vašoj kući te da poštujete granice koje ste postavili – napomenula je Herljević.

Gorana Smoljenović napomenula je kako je želja da ljudima predstave osnove na koje trebaju obratiti pozornost prilikom nabavke psa, socijalizaciji psa i načinu učenja odgoja pasa, na pozitivnu motivaciju, nagrađivanje i preventive. – Kada se odlučite na kupovinu psa, obratite više pozornost na temperament psa, nego na fizički izgled. Često ljudi nabavljaju psa na temelju fizičkog izgleda i onda se nađu u problemu jer pas ne odgovara njihovom temperamentu. Planirajte kupovinu psa da dođe on u pravo vrijeme i ne uzimajte ih kod ‘štancera’ – istaknula je Smoljenović.

Valja reći kako je ova tema pobudila veliki interes te je knjižnica bila dupkom puna. Tu je bio i trogodišnji koker španijel Lamar koji je na obuci za spasilačkog psa. Kakve je sve trikove pokazao, pogledajte u našem videu.

Izvor:Zagorje.com

Skip to content