Novosti

[VIDEO] U promet pušten najmoderniji dizel– električno motorni vlak koji će voziti zagorskom prugom

Do kraja 2020. prugama će voziti još tri takva vlaka.

Danas je na prvu vožnju sa zagrebačkog Glavnog kolodvora krenuo novi dizel-električno motorni koji će voziti na relaciji Zagreb – Zabok – Varaždin. Predsjednik uprave HŽ putničkog prijevoza Željko Ukić rekao je kako će ovaj novi vlak prometovati na relaciji Zagreb – Zabok – Varaždin gdje se godišnje prevozi više od 2 milijuna putnika. – Do siječnja 2020. godine očekujemo još tri takva vlaka. Vrijednost ovog vlaka i još tri koja dolaze je 17,2 milijuna eura – naglasio je Ukić uz riječi kako je svjestan da sve to nije dovoljan broj vlakova, no da se na njihovoj nabavi radi i dalje.

Prema ugovoru s domaćom tvrtkom Končar, od 2021. do 2024. godine na hrvatske bi pruge trebalo stići još 7 dizel – električnih i 12 elektromotornih vlakova. Na prvu je vožnju novim vlakom išao i predsjednik Uprave Končar – Električnih vozila Ivan Bahun. Rekao je kako je vlak u potpunosti proizveden u toj tvrtki i to po najsuvremenijim svjetskim standardima. – Ovakvi vlakovi predstavljaju veliki pomak za Končar i cijelu industriju, a i dobra su referenca našoj tvrtki za nastup na inozemno tržište. Evo, jedan takav vlak već smo prodali u BiH – ispričao je Bahun. Vlakovi su, ističe, u potpunosti digitalni i njima se upravlja na digitalan način što predstavlja jedno od najsuvremenijih rješenja u svijetu. Bahun je istaknuo kako su to vlakovi namijenjeni za pruge koje nisu elektrificirane, no da se može slagati i u garnituru s električnim vlakom koji se napaja iz električnog voda.

Zadovoljan radovima na prugi, ali i novim vlakom bio je i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek koji je njime, zajedno s kolegama iz HŽ – a i Končara, stigao do Zaboka. – Radovi na prugi i kolodvoru teku odlično i time smo zadovoljni. Sve probleme nastojimo riješiti u hodu. Veseli me i dolazak nove konstrukcije vlakova jer pri samom potpisivanju ugovora za početak radova na prugi sam rekao ministru Olegu Butkoviću da badava nam pruga ako nemamo vlakove – istaknuo je Hanžek dodajući da vjeruje kako će modernizacije pruge povećati i broj linija i broj putnika.

Na prvoj je vožnji novim vlakom bio i zamjenik župana Anđelko Ferek – Jambrek. Istaknuo je kako radovi na elektrifikaciji i modernizaciji pruge od Zaprešića do Zaboka vesele jer bez kvalitetne komunalne infrastrukture nema ni razvoja gospodarstva ni bilo kojeg drugog segmenta života. – Trebamo biti ponosni što su ovi vlakovi produkt hrvatskog znanja hrvatskih stručnjaka iz domaće firme – naglasio je Ferek – Jambrek uz riječi kako se nada da će se u budućnosti pruga obnavljati i modernizirati i prema istoku županije te prema stubičkom kraju.

Recimo za kraj kako dizel – električno motorni vlak može postići maksimalnu brzinu od 120 km/h, ima 167 sjedećih mjesta i 175 stajaćih mjesta. Opremljen je s četiri para dvokrilnih vrata i ima dvije rampe za ulazak i izlazak osoba s invaliditetom te prostor za bicikle. Vlak je opremljen suvremenim sustavom grijanja i hlađenja te videonadzorom i besplatnim WiFi – jem.

Izvor:Zagorje.com

Skip to content