Novosti

[VIDEO] U spomen na preminulu majku, školi u kojoj je radila donirao 26 tableta za učenje

Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskog iz Zaboka dobila je vrijednu donaciju od Zaklade Diane i Anice Zajec

Vrijedna primopredaja donacije izvršena je prošlog petka u Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjaskog u Zaboku. Naime, ove je godine osnovana Zaklada Diane i Anice Zajec, čiji je cilj kroz donacije pomoći djeci i mladima u obrazovanju i školovanju. – Cijela priča nastala je da ostane sjećanje na moju mamu Dianu, a drugo da nastavimo njezin rad s djecom kroz rad zaklade – rekao je Srečko Zajec, Dianin sin. Diana Zajec je bila učiteljica razredne nastave te je radila dugi niz godina u Osnovnoj školi Zlatar Bistrica te je deset godina radila u Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku. U ožujku 2016. godine otkriveno je da je teško bolesna, a preminula je s 57 godina u studenom 2016. godine. – Mama je bila poznata po svom vedrom duhu. Uvijek je bila nasmiješena. Uživala je primjerice u odlasku na koncertu. Imala je pozitivnu energiju i koliko sam upoznat, to je prenosila na djecu koju je jako voljela – ispričao nam je Srečko o majci i dodao kako nije znao da nije uvijek imala lagan posao kao učiteljica jer je, kako je rekao, ponekad bio izazov raditi s dvadesetoro djece, no da je sve s lakoćom i ljubavlju radila.

-Zaklada je osnovana njoj u čast. No, sa zakladom sam htio napraviti širi kontekst jer sam zakladu nazvao po mami, ali i po baki Anici koja je radila kao medicinska sestra i isto je na neki način pomagala ljudima. I jedna i druge su pomagale zajednici – kazao je Srečko. Kako je pojasnio, cilj je za početak pomagati Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog, a namjera da se donacije realiziraju u budućnosti na regularnoj bazi barem jednom ili dva puta godišnje. – Želimo biti prisutni kroz rad Zaklade i pomagati Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku i njezinim učenicima – objasnio je Srečko koju je ideju za donaciju realizirao s ravnateljem škole Tomislavom Polanovićem.

– Dogovorili smo se da bismo opremili jedan viši razred s tabletima i da ih učenici koriste na satovima prirodnih predmeta, poput matematike, fizike, biologije i da im pomogne u nastavi i daljnjem radu. Kako škola dosada nije imala sličnu donaciju, ovo je svojevrstan pilot projekt i to bi, vjerujem, moglo doprinijeti i dodati neku zanimljivost u održavanju nastave – rekao je Srečko dodajući kako on sam zna da učenicima često prirodne znanosti znaju biti odbojne, ali da će im ovo pomoći.

Suradnja

– Vjerujem da bi im na ovaj način učenje moglo biti zanimljivo. Darujemo 26 novih tableta i to je donacija u iznosu od oko 25 tisuća kuna. Zahvaljujem ravnatelju na dijalogu i tvrtki Centar za vozila Hrvatske koji su poprilično pomogli da se cijela donacija i realizira – rekao je Srečko.

Na naše pitanje pitanje je li mama bila upoznata s idejom da će njezin vedri duh kroz ovu zakladu na neki način živjeti vječno, Srečko je rekao da nije. – Sigurno je da bi mami bilo drago što ovo radim – zaključio je Srečko. Srečko i ravnatelj Polanović su djeci vijest o donaciji priopćili na završnoj božićnoj priredbi, a malo je reći kako su djeca, ali i djelatnici škole, vijest primili s velikom radošću. Kako su oboje rekli, prigodno je vrijeme darivanja pa i ova donacija ima simbolično značenje.

Ravnatelj Polanović nije krio zadovoljstvo donacijom, a istaknuo je kako on, kao i djelatnici škole imaju jako lijepo sjećanje na Dianu. – Diana je radila kod nas deset godina i zvali smo ju dobrim duhom zbornice. Bila je izuzetno vesela i vedra osoba i takva je bila s djecom – objasnio je Polanović dodajući kako je ovo hvalevrijedna donacija. – Dobivene tablete ćemo uvesti u nastavu tako da djeca mogu baratati novom tehnologijom – zaključio je Polanović dodajući kako mu je drago da je na ovaj način, Diana ostala prisutna u životu škole u kojoj je radila.

Skip to content