Novosti

[VIDEO] U Zaboku se mogu pogledati krivotvorene umjetnine, interes javnosti za izložbu velik

U Gradskoj galeriji Zabok otvorena izložba ‘Ljepota lažnog sjaja’. Riječ je o izložbi krivotvorenih umjetnina iz postava Muzeja policije.

– Znamo se našaliti da smo mi jedini muzej koji se može pohvaliti krivotvorinama. Ovdje se mogu vidjeti krivotvorine koje su potpisane renomiranim hrvatskim i stranim autorima poput Picassa, Dalija, Renoira i dr. , a što se tiče hrvatskih tu su krivotvorene Ede Murtića, Mersada Berbera, Vaska Lipovca, Slave Raškaj, Ivana Lackovića Croate i dr. – rekla je voditeljica Muzeja policije Helena Jelinek koja je dodala kako je ova izložba jako posjećena i što se tiče javnosti, ali i struke odnosno umjetnika te likovnih kritičara. – Ovo su djela koja su nakon kriminalističkih istraživanja i okončanih sudskih postupaka dodijeljene našem muzeju – rekla je Jelinek dodajući kako zbirka krivotvorenih umjetnina skuplja deset godina i ima ih 70-ak, a tu i slike u skulpture. – Na ovaj način želimo upozoriti građane da postoji crno tržište umjetnina i na što trebaju pripaziti kad kupuju umjetnine – ispričala je voditeljica muzeja. – Dolaskom na naše izložbe neki kolekcionari odlaze blijedih lica jer više ne znaju što oni doma imaju i što su kupili – objasnila je. Nakon Zaboka, ova izložba će se moći pogledati u lipnju i srpnju u Krapini.

Dubravko Novak, načelnik Policijske akademije rekao je kako je cijelo Ministarstvo unutarnjih poslova ponosno na Muzej policije. – U Muzeju je izložena i povijest policije i redarstvenih snaga Hrvatske od davnih dana, tu je i kolekcija oružja. Što se tiče krivotvorenih umjetnina, nema poznatog slikara pa čak niti i kipara koji nema svoj eksponat u ovakvom postavu. Želimo upozoriti javnost da paze što kupuju posebice oni koji se bave kupovinom i nabavom umjetničkog djela, i da im pokažemo kako mogu izbjeći da ne odu u veliki novčani gubitak – istaknuo je Novak dodajući da recentna istraživanja pokazuju ukupan fundus koji se nalazi u galerijama na tržištu umjetnina da je 40 posto krivotvoreno, a pesimističnija varijanta da je taj udio čak 60 posto.

Valja reći kako je ova izložba pobudila velik interes javnosti. Događaju su nazočili i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek koji je rekao da mu je drago da je ova izložba stigla u Zabok dok je načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske Robert Pavić našalio kako se nikad nije nadao da će otvoriti izložbu krivotvorina.

Izložba je otvorena do 16. lipnja, a ulaz u Gradsku galeriju u Zaboku koja se nalazi na Zivtovom trgu je slobodan.

Izvor:Zagorje.com.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content