Novosti

[VIDEO] Zabočanin Slaven Ivančić je europski prvak u klasi Ski division GP2

Na zagrebačkom Jarunu održana završnica Prvenstva Europe u jet skiju.

Zahvaljujući upornosti Davora Hundića, čelnog čovjeka hrvatskog i zagrebačkog jet skija, nakon punih 15 godina ovaj se sport vratio na zagrebački Jarun, gdje je 1994. i počela hrvatska jet ski priča. Pod generalnim sponzorstvom HEP-a, a uz pokroviteljstvo predsjednice RH, Kolinde Grabar-Kitarović i Grada Zagreba, na Jarunu je održana završnica Europskog prvenstva UIM-ABP, koja je okupila šezdesetak vozača i vozačica iz petnaestak zemalja, a koji su tražili europske naslove u deset klasa.

Već legenda ovog sporta, Zabočanin Slaven Ivančić, vozač zagrebačkog Croatia jet kluba, ponovno nas je oduševio. Ivančić je uspio sačuvati devet bodova prednosti pred Talijanom Guidiem, koje si je priskrbio nakon utrke u Mađarskoj te se tako okitio naslovom europskog prvaka u klasi Ski division GP2, što je sjajan uspjeh za njega i hrvatski jet ski. Ivančić je na zagrebačkoj utrci zauzeo drugo mjesto, iza raspoloženog Finca Salonena, koji je pobijedio u sve tri utrke. Slaven u prvoj utrci bio treći iza Estonca Siimanna, da bi u iduće dvije utrke zauzeo drugu poziciju. Više mu nije ni trebalo, bilo je bitno ostati miran i sabran, nakon što je nekorektni Guidi zbog opasne vožnje i propusta diskvalificiran u prvoj vožnji. Time je Slaven pred zadnje dvije utrke imao 29 bodova prednosti i samo je trebao mirno stvari privesti kraju, završiti obje utrke, što je i učinio.

Vito Obrovac treći u klasi Ski division junior GP 3.2

Na Jarunu je odličan bio i dvanaestogodišnji Zagrepčanin, Vito Obrovac, koji je u svojoj premijernoj sezoni na kraju zauzeo trećo mjesto u juniorskoj kategoriji Ski division junior GP 3.2. Vito je na Jarunu bio treći iza Estonca Lauria i Portugalca Leitea, a isti je poredak na bio na kraju i u spomenutoj klasi. U prvoj je utrci bio treći, u drugoj drugi, dok je u trećoj zbog prevelike želje promašio jednu bovu, dok je bio na drugoj poziciji, pa je diskvalificiran iz utrke. No to ionako nije ništa značilo, jer dalje od trećeg mjesta nije mogao. Vito je naime zbog školskih obaveza morao propustiti prvu utrku u Portugalu, pa nije ni mogao konkurirati Estoncu i Portugalcu, koji su odvozili sve tri utrke. No čini se da je rođena nova zvijezda hrvatskog jet skija. Uz veliki talent, Vito ima i privilegiju da ga trenira upravo Slaven Ivančić, pa smo sigurni u njego veliki napredak idućih sezona.

U klasi Runaboat GP4 nastupili su Zlatarbistričanin Tihomir Kotarski i Zlatarščanin Simon Buntak. Kotarski je utrku na zagrebačkom Jarunu završio na osmom mjestu, dok je Buntak bio deveti. U ukupnom poretku Tihomir Kotarski je šesti u ovoj klasi, gdje je europski prvak Estonac Mattias Siimann, ispred Mađara Majora Marcella i Španjolca Artinana.

U elitnim klasama Runaboat GP1 i Ski division GP1, sjedeći jetovi su jurili do 140 km/h, a stajaći 120 km/h, što je bilo izuzeteno atraktivno za gledatelje. U najjačoj klasi stajaćih jetova, Ski divison GP1, ponovno je trijumfirao odlični Autrijanac, Kevin Reiterer, ispred Čeha Binara i Norvežanina Andersena. S maksimalnih 225 bodova iz tri utrke, Reiterer je ponovno europski prvak u elitnoj klasi stajačih jetova. Znatno je zanimljivije bilo u elitnoj klasi sjedećih jetova, Ski division GP1, gdje si je Šveđanin Johanson zagrebačkom pobjedom priskrbio naslov europskog prvaka, iako je pred zadnju utrku imao 12 bodova manjka, u odnosu na Poljaka Wisniewskog, koji je zbog problema u prvoj utrci, gdje nije osvojio bodove, bio tek sedmi na Jarunu.

Prvog dana natjecanja na Jarunu pod svjetlima reflektora održan je i atraktivni paralel slalom, koji je popratio veliki broj gledatelja. Tu je pobjedu odnio Slaven Ivančić, koji je u finalu pobijedio svog velikog suparnika Guidija i tako je zaokružio svoj veliki vikend na Jarunu. Inače Slaven je na Jarunu imao i veliku podršku tridesetak navijača iz Zaboka i okolice, s kojima je na kraju i proslavio ovaj velikih uspjeh.

Slaven Ivančić:

Impresije su odlične. Oduvijek sam želio voziti takvu utrku na Jarunu na domaćem terenu i osvojiti titulu. Nema večeg zadovoljstva za bilo kojeg sportaša zbog osvojene europske titule. Ne želim se sjećati ružnih stvari tijekom sezone. Mogu samo reći da sam zakinut za svjetsku titulu zbog jednog incidenta. Na kraju je zadovoljstvo zbog Europskog prvenstva. Četvrti sam na svijetu i prvi u Europi i mislim da je to za mene i moja dostignuća puno. Planova za dalje ima. Tu je podmladak i u mojem timu kao i u klubu u Koprivnici. Treba raditi s njima i ja ću raditi s njima kako bi im pomagao te kako bi i kroz iskustvo te konkurenciju usvojili neka nova znanja. Nadam se da će i oni polučiti dobre uspjehe

Vito Obrovac:

Dosta sam zadovoljan odigranim utrkama, a nadam se da je i trener zadovoljan. Bio sam uzbuđen što sam prvi put pobijedio svog konkurenta. To što sam osvojio treće mjesto u svojoj klasi mi znači puno i jako sam s time zadvoljan napretkom. Iduće godine prelazim u veću klasu i očekujem još više iskustva.

Rezultati po klasama:

Ski division GP2: 1. Severi Salonen 75 (FIN), 2. Slaven Ivančić 64 (CRO), 3. Jasmin Ypraus 54 (EST), 4. Mattias Simman 51 (EST), 5. Ambrož Vahen 47 (SLO), 6. Dino Jakopanec 45 (CRO), 7. Andrea Guidi 40 (ITA), 8. Ivan Hudoletnjak 13 (CRO). Konačni poredak klase: 1. Slaven Ivančić 204 (CRO), 2. Andrea Guidi 171 (ITA), 3. Yasmiin Ypraus 150 (EST), 4. Severi Salonen 139 (FIN), 5. Matias Simman 113 (EST), …

Ski junior GP 3.2: 1. Ander Hubert Lauri 70 (EST), 2. Manuel Leite 69 (POR), 3. Vito Obrovac 42 (CRO), … Konačni poredak klase: 1. Ander Hubert Lauri 208 (EST), 2. Manuel Leite 200 (POR), 3. Vito Obrovac 107, …

Runaboat GP4: 1. Mattias Siimann 69 (EST), 2. Major Marcell 60 (HUN), 3. Alejandro Artinano 58 (ESP), … 8. Tihomir Kotarski 40 (CRO), . 10. Simon Buntak 27 (CR0), . Konačni poredak klase: 1. Mattias Siimann 186 (EST), 2. Alejandro Artinano 175 (ESP), 3. Alejandro Prats Palau 135 (ESP), … 6. Tihomir Kotarski 81 (CRO), .

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content