Novosti

[VIDEO] Zabočki maturanti po 12. put zaplesali Salonsko kolo

Zabočki se maturanti s plesom Salonskog kola simbolično opraštaju od srednjoškolskog obrazovanja.

Svi zabočki maturanti, njih oko 350, danas su se tradicionalno okupili na glavnom zabočkom trgu kako bi otplesali Salonsko kolo. Riječ je o starom hrvatskom plesu, a samu inicijativu da maturanti počnu plesati Salonsko kolo pokrenula je Senka Jurina, direktorica i umjetnička voditeljica Ansambla Zabok.

– Hrvatsko salonsko kolo zabočkih maturanata ove se godine pleše po dvanaesti put. Ovom izvedbom na našem središnjem trgu obilježava se završetak nastave maturantima i posljednji dan srednjoškolskog obrazovanja – rekla je Jurina. Ples maturanata vjerno su bodrili njihovi profesori i razrednici, kao i njihove obitelji. Maturantima se prije samog plesa obratio zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek kao i župan Željko Kolar. Bili su tu i zamjenica gradonačelnika Valentina Đurek, predsjednik gradskog vijeća Žarko Ivančić te načelnik općine Bedekovčina Darko Ban.

– Svake godine s većim veseljem ispraćujemo naše maturante u život. Njima sad slijedi tri-četiri dana veselja, a u ponedjeljak vraćanje u realnosti te im ja kao profesorica želim svu sreću na državnoj maturi i želim da upišu fakultete koji su si zacrtali, a i isto tako želim da ova sljedeća tri-četiri dana u gradu Zaboku proteknu mirno bez incidenata – rekla je Đurek dok je župan Kolar rekao kako mu je drago da se toliko dugo njeguje ova tradicija.

– Drago mi je da se već dvanaestu godinu zaredom njeguje ova tradicija te da norijada službeno počinje s ovim plesom te da su tu inicijativu zabočki maturanti prihvatili. Moja želja je da se to održava u Krapini jer je Salonsko kolo nastalo za vrijeme Ljudevita Gaja i Hrvatskog narodnog preporoda – rekao je Kolar i zaželio maturantima da ostvare sve što su si zacrtali. – Želim da dobru napišu maturu, da svi upišu fakultet kojeg su zaželjeli, a da oni koji su željeli da idu na tržište rada da čim prije nađu posao i po mogućnosti na području Krapinsko-zagorske županije – istaknuo je Kolar.

CIJELU FOTOGALERIJU POGLEDAJTE NA SLJEDEĆOJ POVEZNICI: http://www.zagorje.com/fotogalerija/salonsko-kolo-i-norijada-u-zaboku

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content