Novosti

[VIDEO] Zabočki Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu,s tri hotela, trening centrima i restoranom stvarat će najbolji turistički kadar

Radovi na rekonstrukciji i dogradnji škole trebali bi početi u proljeće 2021., a završiti 2023., a projekt je vrijedan 33,44 mil. kn

Srednja Zabok postaje Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu koji će školovati kvalitetne turističke kadrove i to za cijelu sjeverozapadnu Hrvatsku, ali i veliki dio kontinentalne Hrvatske. Istaknuto je to danas na početnoj konferenciji projekta vrijednog 33, 44 milijuna kuna, od čega je 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, čiji je ugovor krajem prošle godine potpisan između SŠ Zabok i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Rok za provedbu krenuo je s 1. siječnja 2020. , a traje 1. 5. 2023.

-Radovi na rekonstrukciji i dogradnji škole trebali bi početi u proljeće 2021., a završiti 2023., a imat će ukupno više 3000 kvadrata neto površine. Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu Zabok imat će više od 20 učionica za provođenje strukovne nastave u teorijskom dijelu, kabinete, trening centre u području ugostiteljstva, kuharstva, slastičarstva, sportsku dvorana s poligonom i jedan ugostiteljski objekt Akademis – gdje će učenici moći stečeno zvanje stvarno provesti u praksi, rekla ravnateljica Zagorske razvojne agencije Karolina Barilar. Prve aktivnosti s kojima se kreće su priprema projektno – tehničke dokumentacije za dobivanje građevinske dozvole zajedno s izvedbenim projektima, sama izgradnja objekta i druge popratne aktivnosti. Dodajmo i kako je Srednja škola Zabok Ministarstvu turizma prijavila i projekt vrijedan 68 milijuna kuna za tzv. soft komponentu koja uključuje 4 nova strukovna program, 10 programa za obrazovanje odraslih, edukaciju i opremu visoke kvalitete. Unutar Centra bit će i tri pokazna hotela sa smještajnim kapacitetima.

Zahvalu Krapinsko – zagorskoj županiji, Gradu Zaboku, Zagorskoj razvojnoj agenciji, našim školama partnerima, Obrtnička komora KZŽ i svima drugi koji su pomogli u dosadašnjoj realizaciji projekta uputila je ravnateljica SŠ Zabok Draženka Jurec. – Mi ćemo u ovih godinu i pol, dok se ne napravi regionalni centar, biti izmješteni, no to neće naštetiti kvaliteti našeg obrazovanja, a svi se veselimo 2023. godini kada bi Centar trebao biti u punoj funkciji. To znači da ćemo imati mogućnosti koje do sada nismo, angažman na kvalitetnijem i obrazovanju većeg broja učenika, jer znamo da kadrova u turizmu nedostaje, ne samo u Hrvatskom zagorju nego u cijeloj Hrvatskoj. Radit ćemo na obrazovanju odraslih u sektoru turizma i ugostiteljstva, prekvalifikacijama i dokvalifikacijama što do sada nismo mogli zbog ograničenosti našeg školskog prostora. Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu Zabok jedan je od 6 regionalnih centara u ugostiteljstvu i turizmu, ali jedini između Opatije i Osijeka, u kontinentalnom dijelu Hrvatske, gdje je smješten najveći broj ugostiteljskih škola i više od polovice svih učenika upisanih u ugostiteljska zanimanja i time je naša odgovornost u budućnosti puno veća – rekla je Jurec. SŠ Zabok ima 600 učenika, od toga ih je polovica u sektoru turizma i ugostiteljstva. – Imamo kuhare, konobare i tehničare ugostiteljske, slastičare nismo upisali zbog prostornih ograničenja, ali smo upisali ove godine čak 50 učenika kuhara i konobara. Vjerujem da će interes i broj učenika porasti za desetak 20 posto. Isto tako uvest ćemo i nova zanimanja, za slastičara i zanimanja u dvogodišnjem trajanju za učenike s određenim poteškoćama u razvoju – dodala je Jurec.

Grad Zabok je izuzetno je ponosan na sve škole koje djeluje na području grada, osnovnu školu i tri srednje škole. S Regionalnim centrom kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu Grad Zabok postaje obrazovno središte ne samo Krapinsko – zagorske već i šire . Tu su i fakulteti, a sve je to dokaz uspješne politike KZŽ i Grada Zaboka da je nužno ulagati u obrazovanje i razvoj mladih – rekla je zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek, pohvalivši izvrsnu kvalitetu zabočke srednje škole koja se svih natjecanja vraća s medaljama i odličnim rezultatima.

-Vrijednost ovog projekta se ne može mjeriti u milijunima, ono što ćemo dobiti s tim je neprocjenjiva vrijednost, ne samo za Krapinsko – zagorsku županiju već za sve županije sjeverozapadne Hrvatske, Zagrebačku županiju i Grad Zagreb i za naše gospodarstvo, hotelijere, toplice i ugostitelje, jer ćemo biti u mogućnosti stvarati kvalitetan kadar koji je potreban za budućnost razvoja turizma na ovim područjima – izjavio je župan Željko Kolar nakon prezentacije projekta, naglasivši da će ovaj centar biti mjesto dualnog obrazovanja jer su profesori ove škole bivši učenici koji su se nakon ‘kaljenja’ u realnom sektoru vratili opet u školu da bi svoje znanje prenijeli sadašnjim učenicima, a budućim djelatnicama u turizmu. Župan vjeruje da će biti dovoljno učenika za školovanje u jednom ovakvom centru, jer je riječ o deficitarnom i dobro plaćenom kadru. – I Znanstveno – edukacijsko – zabavni centar u Stubičkom Golubovcu, uz Poduzetnički inkubator, taj obrazovni dio koji ulažemo u gospodarstvo i obrazovanje će kompletno promijeniti sliku u Krapinsko – zagorskoj županiji. Rastemo u broju noćenja i dolazaka, prva smo destinacija u kontinentalnom turizmu i imamo još vremena za napredak – optimističan je župan Kolar.

Izvor:Zagorje.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content