Novosti

Više stotina vatrogasaca na desetom Memorijalu Marko Piljek

Riječ je o najmnogobrojnijem vatrogasnom natjecanju u Krapinsko-zagorskoj županiji koje se organizira u spomen na Marka Piljeka

Danas se na igralištu DVD-a Pavlovec u Pavlovcu Zabočkom održava deseti Memorijal Marko Piljek.

Riječ je o najmnogobrojnijem vatrogasnom natjecanju u Krapinsko-zagorskoj županiji, a ujedno i prigoda da se grad Zabok i svi sudionici Memorijala sjete Marka Piljeka, 11-godišnjeg dječaka koji je volio sudjelovati na vatrogasnim vježbama i natjecanjima te je bio aktivan član DVD-a Pavlovec za vrijeme života, sve do 30. kolovoza 2003. godine kada je tragično nastradao u prometnoj nesreći i preminuo.

– Marko je bio član DVD-a Pavlovec te je redovito dolazio na treninge koji su mu ujedno bili i druženje s prijateljima, susjedima. On je, naime, sa svojih 11 godina već uvidio koliko je biti vatrogasac časno zanimanje. Kada mi netko kaže da je po zanimanju vatrogasac, odmah znam da iza toga stoji velika hrabrost, plemenitost i odlučnost u namjeri da se pomaže drugim ljudima u nevolji. Svi vi dragi natjecatelji koji ste danas ovdje možete biti ponosni na sebe jer ste plemeniti i odabrali ste ispravan put. Put kojim se rjeđe ide i put koji je težak. Odabrali ste svom životu dati svrhu, a svrha je pomoći svakome u nevolji. Iznimno sam ponosna što je kratak život mog brata Marka poslužio kao primjer i što se svake godine okupljamo njemu u čast – rekla je prilikom otvaranja jubilarnog Memorijala Markova sestra Andrea Piljek Marić.

Predsjednik DVD-a Pavlovec Ivan Jelenčić pozdravio je sve prisutne i poželio dobrodošlicu u ime svog vatrogasnog društva, a posebne pozdrave je DVD-u Krapje koji je prijateljsko društvo DVD-a Pavlovec. Jelenčić je u ime društva dao simbolični znak pažnje, odnosno zahvalnicu Markove obitelji.

Ispred Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije prisutne je pozdravio njezin predsjednik Stjepan Skuliber.- Mi vatrogasci smo ponosni iz više puta. Ponosni smo zbog privatne zadaće da pomažemo drugima, spašavamo ljudske živote i imovinu. Ponosni smo i zbog ovakvih događanja jer oni pokazuju kako vatrogasci ne zaboravljaju svoje članove – istaknuo je Skuliber.

Gradonačelnik Ivan Hanžek je također izrazio zadovoljstvo organiziranjem ovog događanja, čiji je Grad Zabok, uz Krapinsku-zagorsku županiju i pokrovitelj. – Sretno svima koji se danas natječu – rekao je Hanžek.

– U ime Krapinsko-zagorske županije izražavam veliko zadovoljstvo što možemo biti pokrovitelj ovakve manifestacije. Prije petnaest godina izgubili smo sjajnog dečka, a već desetu godinu se održava ovaj memorijal i na neki način pomažemo obitelji da se nosi s gubitkom Marka jer kad vidi ovakvu razdraganu vatrogasnu mladež koja se isto tako bavi s onim što je volio Marko, a to je biti vatrogasac, pomagati ljudima, družiti se, čuvati njihovu imovinu i ljudske živote to je nešto najljepše što čovjek u svojem životu može učiniti, a za to ne traži nikakvu naknadu. Hvala svima koji na bilo koji način nosite uspomenu na Marka – rekao je župan Kolar koji je i službeno otvorio Memorijal.

Dodajmo kako se natjecanja održavaju cijeli dan. Prijavljeno je 27 ekipa s oko 300-tinjak sudionika, a nakon službenog dijela slijedi druženje pod šatorom ispred DVD-a Pavlovec.

Izvor:Zagorje.com

Skip to content