Novosti

Vlada RH prihvatila program kreditiranja poduzetnika i obrtnika

Vlada Republike Hrvatske je u četvrtak, 26. rujna prihvatila program za poboljšano kreditiranje poduzetništva i obrta pod nazivom „Kreditom do uspjeha 2014“. Od programa se očekuje lakše financiranje poduzetničkih pothvata i poboljšanje njihove likvidnosti. Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras prilikom predstavljanja programa rekao je kako je on usmjeren smanjenju kamata i poboljšanju dostupnosti izvorima financiranja za unapređenje poslovnih aktivnosti malih i srednjih tvrtki.

Program će se provoditi kroz dvije mjere, odnosno dvije kreditne linije. Prva linija je „Kreditom do konkurentnosti“, u sklopu kojeg će se odobravati krediti u visini od 100 tisuća do pet milijuna kuna, kod kojeg poslovne banke mogu iskazati maksimalnu kamatu od sedam posto, ali će država subvencionirati kamatu u iznosu od dva postotna boda za namjenu kredita vezanu uz obavljanje proizvodne djelatnosti te jedan postotni bod za namjenu kredita uz obavljanje uslužne djelatnosti. Županije i gradovi također će subvencionirati kamatu na te kredite u istom iznosu, pa bi na taj način kamata za krajnje korisnike mogla iznositi tri posto.

Druga linija je „Kreditom do uspješnog poslovanja“, a odnosi se na likvidnost tvrtki. Prednost ove linije jest što će se davati bez posebnih hipoteka odnosno nekretnina koje se daju za zalog. U sklopu ove linije odobravat će se krediti u visini od 30 do 200 tisuća kuna uz maksimalnu kamatnu stopu poslovnih banaka od osam posto, s tim da će Ministarstvo poduzetništva i obrta osigurava subvencioniranje kamate od pet postotnih bodova pa će kamata za krajnjeg korisnika iznositi tri posto.

Izvor: minpo.hr

Skip to content