Novosti

Volonterski centar VolontirAJMO- sustavni razvoj volonterstva na području Krapinsko-zagorske županije

Započela je provedba dvogodišnjeg programa „Volonterski centar VolontirAJMO“ čime se nastavlja daljnji razvoj volonterstva, lokalnog volonterskog centra te društveni razvoj u Krapinsko-zagorskoj županiji i lokalnim zajednicama aktivirajući potencijale volonterstva.

Program osigurava nadogradnju postojećeg rada volonterskog centra i volonterskog servisa te omogućuje razmjenu informacija o ponudi i potražnji volonterskog rada, čime se nastavlja sa sustavnim i kontinuiranim praćenjem volonterskih aktivnosti za područje županije kroz volonterski servis (www.volontirajmo.zagor.info).

Provest će se brojne aktivnosti usmjerene edukaciji, informiranju i promociji volonterstva i njegove dobrobiti. Kroz edukativne programe radit će se na jačanju kapaciteta volontera/ki, organizatora volontiranja, odgojno-obrazovnih ustanova i jedinica lokalne i regionalne samouprave, kreirat će se planovi volonterskih akcija sukladnih potrebama lokalne zajednice a koji će se i provesti uz podršku koordinatora/ica volontera/ki, pružat će se pomoć u učenju za učenike/ce iz socijalno i materijalno ugroženih obitelji, te će se sa stožerima civilne zaštite surađivati na aktivnostima usmjerenim ublažavanju posljedica pandemije koronavirusom COVID 19 i drugih izvanrednih događaja. Kao i do sada, pružit će se potpora Krapinsko-zagorskoj županiji u dodjeli priznanja „Volonter/ka godine“ i „Volonterska akcija godine“.

Već tradicionalno, obilježit će se Međunarodni dan volontera i manifestacija „Hrvatska volontira“ 2021., radit će se na uspostavi suradnje organizacija koje se bave volonterstvom na lokalnoj razini kroz primanje novih suradnika u rad Volonterskog centra VolontirAJMO kroz potpisivanje Sporazuma o suradnji u Volonterskom centru VolontirAJMO te mnoge druge aktivnosti.

Nositeljica projekta je Mreža udruga Zagor a partnerske organizacije su Grad Zabok, Općina Konjščina, Općina Tuhelj, Općina Kumrovec, Općina Zagorska Sela, Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskog Zabok, Osnovna škola Josipa Broza Kumrovec, Osnovna škola „Lijepa naša“ Tuhelj, Srednja škola Konjščina, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, Centar za socijalnu skrb Zabok, Lokalna akcijska grupa Zagorje Sutla, Krapinsko-zagorska županija. Program financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u iznosu od 100.000,00 kuna godišnje, te Lokalna akcijska grupa Zagorje-Sutla u iznosu od 1.400,00 kuna, a isti se provodi od 1.1.2021. do 31.12.2022.

Skip to content