Novosti

Vrijedna europska nagrada projektu Newlight

Energetska tranzicija na krilima energetskih agencija

Hrvatski projekt NEWLIGHT primio prestižnu Europsku nagradu za energetske usluge na svečanoj dodjeli nagrada u Bruxellesu 20. veljače 2019. godine

Od 2005. godine Berliner Energieagentur i Europska komisija odaju priznanje tvrtkama i projektima za izvanredna postignuća u području energetskih usluga dodjeljujući im Europsku nagradu za energetske usluge (EESA). Ove godine jedan od nagrađenih projekata je i projekt NEWLIGHT kojeg je provela Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), a koji je potaknuo ulaganja od preko 22 milijuna eura u 32 gradska i općinska sustava javne rasvjete u Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.

Ovogodišnja svečanost dodjele nagrada održana je u okviru Investicijskog foruma Sporazuma gradonačelnika, a nagradu EESA primio je dr. sc. Julije Domac, ravnatelj REGEA-e i predsjednik FEDARENE

Sjajan je osjećaj jer u žiriju koji dodjeljuje nagrade sjede najveći europski stručnjaci, ljudi od kojih smo nekad učili. Nagradu European Energy Service Award dodjeljuju Europska komisija i Berlinska energetska agencija već 15. godinu zaredom, a popis institucija i projekata koji su je prije nas primili, djeluje uistino impresivno – to su oni zaista najbolji u Europi, to su onakvi kakvi smo uvijek željeli postati. Kada vas prepoznaju i nagrade oni koji su vam godinama bili uzor, onda zaista morate biti ponosni.

Važno je podsjetiti da je projekt NEWLIGHT prvi projekt iz Hrvatske koji je dobio potporu iz programa ELENA, zajedničke inicijative EIB-a i Europske komisije u okviru programa Obzor 2020. godine. Međutim, projekt NEWLIGHT je mnogo više od samo velikih ulaganja. Projekt NEWLIGHT postavio je novu standardnu dokumentaciju – za energetske preglede i ugovaranje EPC-a. Nastao na temelju ove dobre prakse, projekt NEWLIGHT sada se razvija u nacionalni program koji se predlaže financirati sredstvima inovativnih financijskih instrumenata – kombinacijom EFSU-a i ESIF-a.

Sva ulaganja u okviru projekta NEWLIGHT provedena su bez ikakvih bespovratnih sredstava ili subvencija, što je jedinstveno za projekte energetske učinkovitosti u Hrvatskoj. EPC ugovori razvijeni u okviru projekta NEWLIGHT priznati su u zemlji i širom jugoistočne Europe kao najtransparentnija i cjelovita dokumentacija takve vrste do sada u čijem je primarnom interesu zaštita javnog novca.

Poseban izazov u ovom istinski pionirskom projektu bio je izuzetno dug popis zainteresiranih strana – 57 lokalnih vlasti. Kako bi riješila izazov nerazvijenog ESCO tržišta u Hrvatskoj, REGEA je održala više od 300 sastanaka s predstavnicima lokalnih i regionalnih vlasti, ESCO tržišnim igračima i financijskim institucijama.

REGEA djeluje posljednjih 11 godina i kroz svoj dosadašnji rad ostvarila je preko 900 milijuna ukupne vrijednosti do sada realiziranih projekata s više od 500 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava koje je osigurala za provedbu projekata. Dr.sc. Julije Domac ujedno je i predsjednik FEDARENE, europskog udruženja regija i energetskih agencija u svom drugom mandatu, cijenjen u europskim krugovima i jedan od glavnih zagovornika i nositelja energetske tranzicije u EU. Intenzivna komunikacija, stručnost i ugled REGEA-e koji je stekla u posljednjih 11 godina svoga postojanja bili su ključ uspjeha projekta NEWLIGHT.

Izvor:http://regea.org/energetska-tranzicija-na-krilima-energetskih-agencija/

Skip to content