Novosti

VRIJEDNE RUKE: Ovo je godine u konkurenciji za najbolje Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u Hrvatskoj iz naše županije nominiran OPG Petra Jadeka iz Zaboka.

‘Ujutro se probudiš i ideš u štalu, a spavati ideš opet iz štale’

Jadek žali za vremenima kada su se u Zagorju održavali stočni sajmovi. Tamo su se, kaže, uzgajivači mogli družiti, razmijeniti iskustva, pogledati stoku. Danas takvih sajmova više nema

Maja Poljak

ZABOK

Stanovnicima Zaboka obitelj Jadek poznata je po držanju konja. Godinama su u posjetu Petru Jadeku dolazila djeca iz okolnih škola ne bi li vidjeli konje i krave. I danas je tome tako, a Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Petra Jadeka osvaja brojne nagrade na natjecanjima i izložbama. Ove je godine Jadekov OPG nominiran za najbolji OPG u Hrvatskoj u sklopu natječaja ‘Zlata vrijedan’. Riječ je o natječaju kojeg provodi Ministarstvo poljoprivrede i Večernji list, a u OPG Petra Jadeka predstavnik je naše županije. Prošlog smo tjedna posjetili Petra Jadeka is njime popričali o njegovom radu, motivaciji i planovima za budućnost.

Rad od 0 do 24 sata

Na pitanje koliko dugo se bavi konjima, kravama i samom poljoprivredom, spremno je odgovorio da sve to traje od malih nogu te da je riječ o obiteljskoj tradiciji. – Moji roditelji su imali stoku. Oni su konje imali za rad, a kravama se prehranjivala obitelj. Danas ja od konja nemam nikakve posebne koristi, ali držim ih iz ljubavi- rekao je Jadek nabrajajući da trenutno u staji ima 20 konja sa ždrebadi i pet krava simentalske pasmine. Ističe, mnogo je uložio u mehanizaciju koja mu znatno olakšava mukotrpan posao kakav je onaj brige za konje i krave. – To je rad od 0 do 24 sata. Ja znam reći da se ujutro probudiš i ideš u štalu, a spavati ideš opet iz štale – priča Jadek koji obrađuje oko 8 hektara zemlje u zakupu i 4 hektara vlastite zemlje. Primjećuje da je sve više zemlje zaraslo u korov, da je sve manje onih koji se bave poljoprivredom jer, kaže, svi bi se htjeli obogatiti preko noći. – Svi govore da se ne isplati raditi na poljoprivredi. Vjerojatno se i ne isplati. Kad bi se ja malo podružil s kalkulatorom, teško da bi se našel s nulom. Ali zato ja nikad ne primam kalkulator u ruke i radim – rekao je Petar Jadek.

Obitelj – pomagači i potpora

U poslu mu potpora i zdušni pomagači supruga, oba sina i snahe.- Nekad čovjek pomisli da se bude malo opustil, da ne budemo više imali toliko stoke, ali onda prespavam, probudim se drugi dan i već imam nove ideje, planove i želje – ispričao je Jadek dodajući da je sada, u vrijeme žetve, gotovo stalno na polju. Žao mu je što više nema stočnih sajmova koje pamti još kao dječak, gdje bi se uzgajivači mogli naći, razmijeniti iskustva i družiti se. – Kad sam bil dijete, odlazili smo na sajam stoke u Stubicu. Mi smo živeli za taj dan. Danas toga više nema. Ostala je tek pokoja izložba stoke – istaknuo je Jadek. Činjenica da je nominiran, kao predstavnik naše županije, za najbolji OPG u Hrvatskoj jako ga veseli. Dokaz je to, kaže, da je njegov mukotrpan rad cijenjen i prepoznat. Proglašenje najboljeg Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u Hrvatskoj, održat će se 11. rujna na OPG – u Skelin u Drinovcima, a našem predstavniku držimo palčeve.

Jadek:Svi govore da se ne isplati raditi na poljoprivredi. Vjerojatno se i ne isplati. Kad bi se ja malo podružil s kalkulatorom, teško da bi se našel s nulom. Ali zato ja nikad ne primam kalkulator u ruke i radim

Jadek:Danas ja od konja nemam nikakve posebne koristi, ali držim ih iz ljubavi
Izvor: Zagorski list

Skip to content