Novosti

X. ocjenjivanje i izložba meda Krapinsko-zagorske županije

Za 10. jubilarno ocjenjivanje i izložbu meda u predvorju Osnovne škole K. Š. Gjalskog u Zaboku prijavili su proizvođači 93 uzorka kod kojih je, kao i proteklih godina, prevladavao bagremov med. Pokazatelj visoke kvalitete meda je osvojenih četrdeset zlatnih medalja.

– Da zagorski med zaista ima kvalitetu pokazalo se nakon senzoričkih ocjenjivanja i peludne analize, jer je bagremov med ove godine imao maksimalan broj mogućih bodova prema Pravilniku o medu i Pravilniku o kakvoći uniflornog meda. To je pokazatelj da zaista zagorski med postaje sve bolje prepoznatljiv na tržištu naše županije i Republike Hrvatske, a nadam se da će kroz ovu robnu marku i zaštitu koju mi u Krapinsko-zagorskoj županiji upravo provodimo na Bagremovom medu zagorskih brega doživjeti svoje mjesto i prepoznatljivost i na tržištu Europske unije – rekao je Luka Čuljak, pročelnik za poljoprivredu KZŽ.

Šampion 2011.

Sudionicima izložbe priznanja i medalje predali su župan Hajdaš Dončić i zamjenica Sonja Borovčak. Pobjednikom ovogodišnje jubilarne izložbe je Darko Milinković iz pčelarske udruge Nektar Konjšćina, koji se intenzivno bavi pčelarstvom već dvadeset godina.

-Na početku sam krenuo s par košnica, a ljubav prema pčelama me nagnala da sam svake godine povećavao broj košnica, naravno uz sav moj trud mene i pomoć moje obitelji. Ja sam i 2003. osvojio šampionsku titulu za proizvodnju bagremova meda, a evo posrećilo mi se i ove godine. Imam 70 pčelinjih zajednica, seleći sam pčelar, tako da dio pčela imam na kamionu i pčele vozim na razne paše kroz Hrvatsku, ispričao nam je nakon primanja nagrada Darko Milinković, držeći ponosno veliki nagradni pehar. Nagrađen je i Dominik Krog iz Mihaljekovoga Jarka, jer je od tri nasumce izabrana meda, župan njegov ocijenio najboljim, a na kraju druženja održano je zanimljivo predavanje na temu apiterapije, zdravstvenim prednostima korištenja meda i ostalih pčelinjih proizvoda. (nca)

Na ocjenjivanje su poslana 93 uzorka meda i niti jedan nije odbačen.

Dodijeljeno 40 zlatnih medalja, najviše bagremovu medu

Izvor: Zagorski list

Skip to content