Novosti

Zabočani na Jalovcu i Mangartu

Jedanaest članova Planinarskog društva „Zagorske steze“ Zabok pohodilo je 5. i 6. kolovoza 2017. godine Jalovec (2 645 mnv) i Mangart (2679 mnv).

Na Jalovec smo krenuli u subotu 5. kolovoza 2017. u 4:30 sati po mraku s planinarskog doma Erjavčeva koča na Vršiču. Nakon 6 sati, dijelom vrlo zahtjevnog puta, smo stigli na vrh. Dalje smo nastavili prema Zavetišču pod Špičkom i prema mjestu polaska što je ukupno činilo 12 sati hoda.

Jalovec je jedna od najljepših planina Julijskih alpi. Njegov visoki greben smješten je na raskrižju triju alpskih dolina. Izdiže se iznad doline Tamar/Planice, Trente i Koritnice. Pogled iz svake doline pokazuje drugačiju sliku, ali svi oni dijele isti moćni vrh – koji se sužava i ima kristalni oblik. Zato, nije ni čudo da je njegov lik dobio mjesto na grbu Slovenske planinarske organizacije. S visinom od 2645 m je šesta najviša planina u Sloveniji. Slovenci mu daju još jedan značajan epitet i nazivaju ga „Kralj slovenskih gora“.

Uspon na Mangart ostvarili smo slijedeći dan tj. u nedjelju. Prvo smo se automobilima odvezli do podnožja Vršiča i razgledali Rusku kapelicu, simbol stradanja ruskih vojnika na Vršiču od lavine. Zatim smo nastavili vožnju preko Kranjske Gore i dalje do Tarvisia te uz slovensko talijansku granicu došli do Koče na Mangartu. Slijedio je uspon od planinarske kuće do Mangartskog sedla i dalje do vrha Mangarta po talijanskom smjeru.

Mangart je četvrti najviši vrh Slovenije. Nalazi se na zapadnom dijelu Julijskih Alpi. Mangart je također i naziv za planinski lanac koji odvaja dolinu Koritnice od Mangartske doline. Na sjevernoj strani u Mangartskoj dolini nalaze se dva jezera: Donje i Gornje Belopeško jezero na talianskoj strani. Na južnoj strani Mangarta izvire rijeka Koritnica i čini dolinu zvanu Loška Koritnica.

Uz pohode na Triglava, Škrlaticu , Razor, Dolkova špica i neke druge, prošle i prijašnjih godina, članovi Planinarskog društva „Zagorske steze“ Zabok dopunili su popis obilaska najviših vrhova nama susjedne Slovenije.

Skip to content