Novosti

Zabočanka dr. art. Mirjana Smolić sudjelovala na izložbi „Anđeli svijeta – Anđeli mira“ u Pragu

U Pragu je 14. siječnja 2017. u Ruskom centru znanosti i kulture otvorena velika međunarodna izložba slika umjetničkog projekta „Anđeli svijeta – Anđeli mira“. Dr art Mirjana Smolić sudjelovala je radom “Angel – moj Anđeo čuvar”.

Projekt „Anđeli svijeta-Anđeli mira“ osmislila je ruska akademska slikarica, Julija Ivanova, članica Saveza umjetnika Rusije, podrijetlom iz sibirskog grada Krasnojarska. Godine 1997., mlada umjetnica ozbiljno se razboljela, bila je na rubu između života i smrti. Kako joj liječnici nisu obećavali oporavak, počela je svakodnevno slikati motiv anđela u znak zahvalnosti za svaki proživljeni dan, zahvalna za još jedan dan sreće i radosti proveden sa svojim sinčićem. Uspjela je pobijediti bolest, potpuno se oporavila i nastavila je dalje slikati anđele za sebe i druge ljude. Iz tog pozitivnog događaja nastao je projekt koji širi ljubav, pruža nadu i pomaže drugim ljudima.

Cilj projekta je ujediniti umjetnike iz različitih zemalja i kontinenata koji će sudjelujući u ciklusu međunarodnih izložbi posvećenih slici anđela čuvara, povezati 365 slikara iz cijelog svijeta i kreirati izložbu od 365 slika (broj dana u godini) i isto toliko četvornih metara platna posvećenih slici anđela i višim silama kako bi pomogli ljudima u napredovanju, ostvariti ljubav, očuvati duhovno i tjelesno zdravlje. U toku izložbi provode se i humanitarne akcije za pomoć bolesnoj djeci i mladima. Temeljne vrijednosti projekta su Ljubav, Inspiracija, Nesebičnost, Zahvalnost i Jedinstvo.

Projekt putuje po svijetu od galerije do galerije, planirano trajanje izložbe je oko 3 godine, te putujući i mijenjajući meridijane i paralele mijenja autore i sam postav izložbe. Izložbe su do danas bile organizirane u Rusiji; u gradovima Krasnojarsk, Moskva, St. Peterburg i Kemerovo, u Bjelorusiji u Minsku a u Europi izložbe su organizirane u Pragu i Zagrebu te se projekt promovirao u španjolskom turističkom mjestu Marbella.

Na izložbi u Pragu je izloženo 75 originala, od toga 14 radova iz Hrvatske, umjetnici izlažu po jedno umjetničko djelo zadanih dimenzija 1 x 1 m, a ostalih stotinjak radova izložit će se u formi plakata.

Anđeli su inspirativna tema u umjetnosti, više o izložbi:

web site projekta:

http://365angels.com/posts/2201954

Izjava Mirjane Smolić za medije:

https://www.youtube.com/watch?v=PesExD4ozh8&sns=em

Skip to content