Novosti

ZABOČANKE I ZABOČANI DANAS SLAVE DAN SVOG GRADA

Ove godine se Dan grada neće obilježavati na uobičajeni način svečanošću i prigodnim programima već samo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod centralnog križa na gradskom groblju.

Dan je grada Zaboka koji se obilježava uz blagdan sv. Jelene Križarice. Ove godine se Dan grada neće obilježavati na uobičajeni način svečanošću i prigodnim programima već samo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod centralnog križa na gradskom groblju. Vijenac su položili i zapalili svijeće gradonačelnik Ivan Hanžek, njegova zamjenica Valentina Đurek, predsjednik Gradskog vijeća Žarko Ivančić te predstavnici udruga s područja grada.

– Zbog situacije s koronavirusom koja je prisutna u cijelom svijetu nismo bili u mogućnosti obilježiti Dan grada kao svake godine i to svetom misom te proslavom za građane nakon svete mise u Župi sv. Jelene Križarice te svečanom sjednicom gradskog vijeća. Zbog relaksacije mjera za očekivati je da bismo to mogli nadoknaditi na određen način u narednih desetak- petnaestak dana – najavio je gradonačelnik Ivan Hanžek dodajući kako je polaganjem vijenaca i sjećanjem sve one koji su zadužili svojim radom i životom grad Zabok i zajednicu odana počast.

Gradonačelnik Hanžek osvrnuo se ukratko i na projekte koji su se realizirali unatrag godinu dana te na one koji predstoje.
– Tu je projekt izgradnje ceste Jadeki- Grdenci financiran sredstvima Europskih sredstava za ruralni razvoj, a ona spaja naselje Zabok i naselje Grdenci te je spojnica između istočnog i zapadnog dijela Zaboka koju je Zagorska autocesta fizički prekinula. Svojevremeno je rušenjem mosta iznad rijeke Krapinice prekinuta povezanost djeci za odlazak u školu i ljudima za odlazak na posao. Drago nam je da je cesta izgrađena i moram reći da se izuzetno puno koristi – rekao je Hanžek, a kao drugi veliki projekt skoro iste vrijednosti oko 2,5 milijuna kuna je Društveni dom u Proseniku Gubaševskom. – Njime smo zaokružili društvene prostore na području grada Zaboka. Dom je obnovljen, proširen s jednom etažom koja služi za rad i vježbe Limene glazbe iz Prosenika Gubaševskog, a ostali dio prostora je za javno korištenje i javnu upotrebu – kazao je gradonačelnik. Od ostalih projekata nabrojio je redovne zadatke lokalne samouprave, a objasnio je da su to modernizacije, renovacije komunalne infrastrukture. – Napokon smo riješili i jedan problematičan dio Zaboka, a to je Ulica Josipa Juraja Strossmayera gdje je bilo klizište, proširili smo voznu traku. U ovom trenutku dolazimo u završnu fazu rekonstrukcije ulice u Naselju Borovački koja čija je obnova bila nužna iz sigurnosnih razloga. Prije je bio težak pristup vozila Hitne pomoći, vatrogascima. Realiziran je skate park za kojeg smo dobili nekoliko nagrada na nivou Hrvatske, a tu je i nagrada National Geographica za aktivnosti koje radimo za poboljšanje uvjete i standard života u gradu, tu je park reGARDEN. Naročito nas veseli da će za koji dan biti potpisani ugovori koji su prolongirani zbog situacije s koronavirusom, a to je reGENERATOR i pječašačko – biciklistička staza Zabok – Oroslavje – zaključio je Hanžek.

Izvor:Zagorje.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content