Novosti

Zabočki gimnazijalci na Maloj tribini s Julijanom Matanović u Društvu hrvatskih književnika

Društvo hrvatskih književnika u svojem prostoru redovito organizira Malu tribinu s književnicima za učenike osnovnih i srednjih škola, stoga su profesorice Sanja Ždralović, Dinka Tomašković-Presečki i Sandra Babnik Lončar za 40-ak učenika Gimnazije Antuna Gustava Matoša iz Zaboka dogovorile susret s književnicom Julijanom Matanović. Moderator tribine i suorganizator susreta bio je književnik Hrvoje Kovačević koji je 16. ožujka 2018. učenike dočekao, upoznao ih s institucijom Društva i prostorom. Na razgovor sa zabočkim gimnazijalcima književnica je doputovala iz Osijeka u kojem živi odnedavno, otkad se umirovila od sveučilišne karijere i uplovila u bračnu luku s književnikom Pavlom Pavličićem.

Razgovor je protekao u vedrom tonu. Razgovorljiva Julijana ispričala je učenicima o svom djetinjstvu, bliskim osobama i važnim životnim trenutcima koji su je oblikovali kao strastvenu čitateljicu, marljivu studenticu, suosjećajnu profesoricu te, na kraju, književnicu. Da su se gimnazijalci pripremili za tribinu, vidjelo se po pitanjima vezanim uz određene romane, priče, strukturu i stil pisanja. Način stvaranja djela, predanost ideji i fiktivnom svijetu Julijana Matanović približila je učenicima uspoređujući svoj način pisanja „od prve rečenice“ i način pisanja P. Pavličića „od zadnje rečenice i s pripremljenom strukturom“. Neka od postavljenih pitanja izuzetno su se svidjela književnici jer su joj postavljena prvi put dosad te su je navela na rekapitulaciju svojih osjećaja. Učenicima se iskren i topao ton izuzetno svidio. Upoznali su književnicu kao ženu od krvi i mesa, brižnu majku, a ne imaginarno ime s naslovne stranice knjige. Možda uskoro odšetaju do knjižnice?!

75 minuta brzo je prošlo a da teme i pitanja nisu presušila. Druženje je završilo zajedničkom fotografijom s književnicima i profesorima te zahvalom gimnazijalaca književnici Julijani Matanović velikim buketom tulipana.

Pripremila: Sandra Babnik Lončar

Skip to content