Novosti

Zabočki maturanti se jubilarnom desetom izvedbom Hrvatskog salonskog kola oprostili od srednje škole

U petak, 19. svibnja 2017. godine maturanti u Zaboku obilježili su završetak srednjoškolskog obrazovanja na njima već tradicionalan način, plešući Hrvatsko salonsko kolo zabočkih maturanata. Na jubilarnom desetom izdanju ove priredbe sudjelovalo je oko 330 maturanata zabočkih srednjih škola, kao i Ansambl Zabok koji je ujedno bio i organizator.

Sreću u daljnjem školovanju ili pronalasku posla maturantima su poželjeli zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar. Maturantima su se također obratile Sonja Borovčak –koja je 2008. kao županica podržala pokretanje ove manifestacije, RužaČrnjević – bivša ravnateljica zabočke gimnazije koja je prva u Hrvatskoj podržala projekt te voditeljica samog projekta Senka Jurina. Inače, Hrvatsko salonsko kolo nastalo je za vrijeme hrvatskog nacionalnog preporoda kao produkt težnji „ilira“ na čelu s Ljudevitom Gajem da se stvori jedinstven, hrvatski ples, koji će prihvatiti ljudi na selu i u gradu. Hrvatsko salonsko kolo prvi puta javno je izvedeno 27. siječnja 1842. godine u Zagrebu.

Na 10. Salonskom kolu bila je i zamjenica župana Jasna Petek, saborski zastupnik Marko Vešligaj te predsjednik gradskog vijeća Zaboka Žarko Ivančić.

Skip to content