Novosti

Zabok ostaje bez punkta hitne medicinske pomoći !?

S obzirom da je Opća bolnica Zabok od centra Zaboka odaljena oko 4 i pol kilometara, vrijeme do dolaska na intervenciju produljuje se za oko pet minuta što je za životno ugrožene bolesnike jako mnogo vremena.

Maja Šimunić

ZABOK

U redakciju smo dobili nekoliko upita građana Zaboka, ali i okolnih mjesta koja se nalaze u blizini Zaboka, vezanih uz informaciju da će se punkt T1 hitne medicinske pomoći iz Zaboka preseliti u OB Zabok. Hoće li se takvo što uistinu dogoditi ili je riječ o kuloarskim pričama odlučili smo istražiti.

‘Vrijeme intervencije povećat će se za oko pet minuta’

O spomenutom smo problemu kontaktirali županicu Sonju Borovčak. Ona nam je potvrdila kako postoji mogućnost da se punkt T1 hitne medicinske pomoći preseli u OB Zabok no kako su još u toku razgovoru te da konačna odluka nije donesena. – Zapravo je riječ o premještanju punkta u sklopu novog modela organizacije objedinjenog bolničkog i nebolničkog hitnog prijema, za što će se zatražiti suglasnost Ministarstva zdravlja – istaknula je županica. Napomenula je kako, je premještan je punkta potrebno zbog uređenja zgrade stare škole za potrebe primarne zdravstvene zaštite. – Prostori za tu svrhu u OB Zabok bili bi osigurani u sklopu hitnog bolničkog prijema čime bi punkt T1 dobio kvalitetnije prostore i bolje uvjete – rekla je Borovčak. O ovoj smo temi razgovarali i s Ivanom Papićem, sindikalnim povjerenikom ispred Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, podružnica KZŽ koji je napomenuo kako članovi spomenute podružnice sindikata ne smatraju kako će odluka o premještaju, ako se i kada donese, biti dobar potez. – Jasno nam je da zgrada u kojoj se sad nalazi punkt T1 hitne medicinske pomoći u Zaboku, mora u rekonstrukciju, no ne smatramo da je najbolje rješenje da se punkt preseli u OB Zabok – rekao je Papić te dodao kako shvaća da je riječ o najboljoj namjeri, no trebao bi se, tvrdi, za zabočki punkt hitne pomoći pronaći adekvatniji prostor bliži gradskom središtu. -Ukoliko se odluka donese, Zabok ostaje bez adekvatne hitne medicinske skrbi budući da je Bračak udaljen 4 i pol kilometara od središta Zaboka pa se vrijeme intervencije, ako je u pitanju uže središte grada Zaboka, produljuje za oko 5 minuta. Možda se to nekome čini kao malo vremena, no u hitnim slučajevima opasnima po život, svaka minuta je dragocjena – objasnio je sindikalni povjerenik. Dodao je kako se, ako dođe do preseljenja u OB Zabok, tim hitne medicinske pomoći udaljava i od zapadnog terena koji je pod njih0vom ingerencijom poput rubnih dijelova Velikog Trgovišća, Krapinskih Toplica ili Tuhlja. Naravno, dovodi se u pitanje i intervencija na autocesti jer ako bi vozilo hitne kretalo iz Opće bolnice Zabok, potrebno bi mu bilo dulje vrijeme da se uključi na autocestu. – Ako dođe do preseljenja, postoji mogućnost da ljudi neće znati kome se trebaju javiti kada je hitna intervencija u pitanju. Iako bi, prema mojim saznanjima, punkt T1 trebao dobiti poseban prostor u Općoj bolnici, bio bi to prostor tik do hitnog bolničkog prijema u bolnici pa je nužno da se jasno utvrditi koji je posao u čijoj nadležnosti – istaknuo je Ivan Papić.

Preseljenje za mjesec do dva

Ravnateljem Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije, Krešimir Božić istaknuo je kako odluka o preseljenju nije donesena iz razloga što je tu odluku mora potvrditi Ministarstvo zdravlja. -Kada se pošalje zahtjev ministarstvu, oni moraju izaći na teren, pogledati prostor koji smo namijenili i dati nam dozvolu da odluku provedemo u djelo. Samo bi se preseljenje moglo dogoditi za mjesec do dva – rekao je Božić. Ponovio je i ono što su napomenuli i ostali sugovornici, a to je da zgrada u kojoj se tim hitne medicinske pomoći sada nalazi, tzv. zgrada Stare škole, mora u rekonstrukciju pa će za to vrijeme punkt T1 morati biti smješten u prostorije OB Zabok. Budući da je ravnatelj Božić rekao kako će tim hitne medicine ‘za to vrijeme, odnosno za vrijeme rekonstrukcije, biti smješten u OB Zabok’, pitali smo ga znači li to da je preseljenje privremeno. -Gledajte, ništa nije konačno, no do daljnjega će punkt T1 hitne medicinske pomoći biti smješten u OB Zabok. Pacijenti će, naime, dolaziti u isti prijem. Lakše ćemo ozlijede sanirati mi, a teže tim hitnog bolničkog prijema – objasnio je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu KZŽ. Na pitanje hoće li se vrijeme dolaska na intervencije produljiti zbog udaljenosti od Bračaka do šireg i užeg područja Zaboka, ali i ostalih područja koje punkt T1 hitne medicinske pomoći pokriva, Božić je rekao kako oni redovito prate vrijeme od primitka dojave do dolaska na intervenciju pa ako primijete neke probleme, odmah će reagirati. Čini se da je odluka o premještaju hitne ipak donesena i samo čeka svoju provedbu. I dok građani koji su nam se putem e-maila javili u redakciju, kao i sindikalni povjerenik Ivan Papić smatraju kako preseljenje i nije najbolja ideja jer se smanjuje kvaliteta zdravstvene skrbi, u Zavodu za hitnu medicinu KZŽ, kao i u Županiji smatraju da je to najbolje moguće rješenje. Tko je u pravu, pokazat će vrijeme.

Lead: Krešimir Božić: Gledajte, ništa nije konačno, no do daljnjega će punkt T1 hitne medicinske pomoći biti smješten u OB Zabok. Pacijenti će, naime, dolaziti u isti prijem. Lakše ćemo ozlijede sanirati mi, a teže tim hitnog bolničkog prijema.

Lead: Ivan Papić: Jasno nam je da zgrada u kojoj se sad nalazi punkt T1 hitne medicinske pomoći u Zaboku, mora u rekonstrukciju, no ne smatramo da je najbolje rješenje da se punkt preseli u OB Zabok

Lead: Sonja Borovčak: Zapravo je riječ o premještanju punkta u sklopu novog modela organizacije objedinjenog bolničkog i nebolničkog hitnog prijema, za što će se zatražiti suglasnost Ministarstva zdravlja
Izvor: Zagorski list

Skip to content