Novosti

‘Zabok živi s mladima i za mlade. re-GENERATOR je dokaz tome’

Jučer je u Zaboku održana uvodna konferencija projekta re-GENERATOR. Naime, na mjestu postojećeg Regeneratora, niknut će novi objekt pod nazivom re-GENERATOR koji će i dalje biti centar urbane kulture. Projekt je vrijedan 32.936.841,75 kuna, dok su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 27.991.474, 24 kune. Za arhitektonsko rješenje zaslužni su Mikelić-Vreš arhitekti d.o.o.

Budući izgled

re-GENERATOR će činiti tri samostojeća objekta s trgom na kojem će biti stalno natkrivena pozornica.. Ovaj prostor biti će kreativni inkubator za mlade. re-GENERATOR sadržavat će: hostel, malo boutique kino, društvene prostorije, koncertni prostor, sviraone, studio, uredske i druge prateće prostorije. U projektu Gradu Zaboku partneri su udruge Regenerator, HGF, Mraz, Mreža udruga Zagor i Gokul.

Entuzijasti pokrenuli Udrugu Regenerator

Kako je rečeno na konferenciji, iza cijelog projekta re-GENERATOR stoji lijepa priča o zajedništvu entuzijasta koji su pokrenuli ideju o urbanom centru u Zaboku.

– Udruga Regenerator osnovana je 2009. godine kad je i Grad kupio ovaj prostor te ga namijenio za urbanu kulturu. Ovo je bilo skladište, tu su bile zgrade koje je trebalo srušiti. Trebalo je vremena da raskrčimo, i da napravimo kakve takve uvjete da bi se tu moglo održavati koncerti i događaji vezani za urbanu kulturu. U Regeneratoru radimo koncerte kakvi su rijetki u županiji, možemo ih naći u Zagrebu, Ljubljani, Grazu, Beču… Brojni izvođači koji su svirali kod nas, svirali su na svjetskim scenama. Nakon što se izgradi novi re- GENERATOR tehnički uvjeti bit će bolji, bolji će uvjeti biti za goste koji će doći, za same izvođače… – istaknuo je Darijo Bivol, predsjednik Udruge Mraz, član Udruge Regenerator i bivši predsjednik Udruge Regenerator. Dodao je kako svega ovog ne bi bilo bez ljudi koji su odvajali svoje slobodno vrijeme, organizirali radne akcije. – Zahvalan sam svakoj osobi koja je došla jer to je bilo predivno vrijeme i rijetko tko se može pohvaliti zadnjih 10 godina ovakvo intenzivno druženje i ovakvo bogato iskustvo – istaknuo je Bivol.

Veliko veselje za mlade

Voditeljica projekta reGENERATOR je zamjenica gradonačelnika Valentina Đurek koja je rekla kako je ovo najposebniji trenutak u njezinom 3,5 godine dugom stažu kao zamjenice.

– Nakon što smo potpisali ugovor za reGENERATOR i dobili 28 milijuna kuna bespovratnih sredstava, željeli smo organizirati uvodnu konferenciju koju smo osmislili na način se predstave svi pojedinci i organizacije civilnog društva koje su desetak godina radili na tome da ovaj prostor opstane bez obzira na stanje u Regeneratoru. Znamo da su se koncerti mogli održavati u travnju do listopada, a po zimi ne jer je prehladno . Ovo je zadnji koncert koji će biti u ovom prostoru do završne konferencije koja će biti u novim prostorima. Ovo je veliko veselje ne samo za mene osobno i za sve mlade ljude koji se tu nalaze – naglasila je Đurek.

Projekt za budućnost Zaboka

Gradonačelnik Ivan Hanžek naglasio je kako je ovaj projekt važan za grad i budućnost Zaboka kao urbanog grada.

– Grad je inicijativu objeručke prihvatio, otkupili smo prostor od Regeneracije, srušili objekte koji nisu mogli biti u funkciji, ostao je ovaj objekt koji će postati novim dijelom re-GENERATORA, Veseli nas što će tu biti i hostel. Manjak je hotelskih kapaciteta na području Zagorja, a posebno u Zaboku koji su prihvatljivih cijena. Vjerujem da će ovaj objekt obogatiti ne samo kulturu, društvene sadržaje, aktivizam nego i turističku ponudu grada Zaboka. U Zaboku je 2000 srednjoškolaca iz cijele regije, imamo oko 1500 studenata, ponuda za mlade u gradu je relativno dobra. Zabok živi s mladima i za mlade i ovo je još jedan dokaz tome – naglasio je Hanžek.

Podrška Krapinsko-zagorske županije i ZARA-e

Partner na ovom projektu od samog početka bila je i Zagorska razvojna agencija.

– Ovo je i za nas bio velik izazov. No, kada dođete u Grad Zabok koji ima jasnu viziju i kvalitetan tim, onda je tu uloga ZARA-e da bude potpora da posložimo projekt da tehnički bude dobar i da predložimo primjere dobre prakse. Proveli smo anketu da ispitamo potrebu i što građani misle o ovom projektu, dobili sve pozitivne odgovore. Svi su rekli da jedan projekt koji daje dom kreativnom i kulturnom sektoru Zaboka je nužan – rekla je Helena Matuša, zamjenica ravnateljice Zagorske razvojne agencije.

Veliku podršku projektu re-GENERATOR daje i Krapinsko-zagorska županija, a zamjenica Jasna Petek je priznala da je uz Zabok i Županija dugo maštala o ovom projektu. – Snovi se ostvaruju i započinje sjajan projekt kojeg je zaslužio Zabok i Krapinsko-zagorska županija. Čestitam Gradu Zaboku i svima koji su pomogli u pripremi ovog projekta Krapinsko-zagorska županija nije formalni partner, ali smo od samog početka upućeni u projektiranje i sve aktivnosti koje su se odvijale za projekt. Jako nam je važno da udruge koje djeluju u Zaboku, imaju svoje mjesto odakle će moći kvalitetno raditi, ali i udruge iz županije. Zabok je to zaslužio, a zaslužila je i Krapinsko-zagorska županija – rekla je Petek.

Dodajmo kako je na događanju nastupao Zabočanin, dobitnik tri Porina J.R. August te Pantera cover bend. Događaj se održao u skladu s epidemiološkim mjerama.

A Grad Zabok je u fazi pokretanja javne nabave. – Nadamo se da bi kroz dva mjeseca mogli potpisati ugovor s izvođačem radova i nadamo se da početkom sljedeće godine startamo s radovima – najavila je zamjenica gradonačelnika Valentina Đurek.

Izvor: Zagorje.com

Skip to content