Novosti

Zagorci ‘pohitali’ po potpore za samozapošljavanje.

Sredstva se moraju utrošiti isključivo namjenski. Dakle, za plaćanje doprinosa, odnosno za isplatu neto plaće.

Anita Tušek, rukovoditeljica Odsjeka za aktivnu politiku zapošljavanja, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Područnom uredu u Krapini, rekla je kako je interes Zagoraca za samozapošljavanje veliki. Od 15. siječnja ove godine do 13. ožujka u Područnom uredu u Krapini,zaprimljeno je 39 zahtjeva. Nema dobne granice, po potpore za samozapošljavanje su ‘pohitali’ i mladi i stariji Zagorci koji žele samo voditi svoj biznis.

Treba vam poslovni plan

Otvaraju se trgovine, kafići, građevinski obrti, autolimarski i elektro-instalacijski obrti, djelatnosti poput hortikulture, usluge masaža i alternativne kineske medicine, do konzultantskih i savjetodavnih djelatnosti… Mogu se otvoriti obrti i trgovačka društva.

– Potpora za samozapošljavanje mora biti namjenski utrošena za plaćanje doprinosa i isplatu neto plaće. Osoba mora biti prijavljena u evidenciji nezaposlenih i izraditi poslovni plan kojeg ocjenjuje Povjerenstvo. Ukoliko Povjerenstvo podrži poslovni plan, slijedi obavijest o pozitivnoj ocjeni te osoba potom kreće u proceduru otvaranja obrta ili trgovačkog društva – rekla je Tušek.

Od 18 do 35 tisuća kuna

-Kada osoba otvara obrt, uvjet je da se prijavi na mirovinsko osiguranje i zdravstveno osiguranje u svoj obrtu te da je jedini ili većinski vlasnik. Ako je riječ o trgovačkom društvu, osoba također mora biti jedini ili većinski vlasnik, obavezno direktor i u radnom odnosu u svom trgovačkom društvu. Ovisno o stručnoj spremi, osoba može birati visinu iznosa potpore. No, preporučena visina potpore kad netko otvara obrt-paušal je 18.880, 80 kuna. Ako otvara obrt gdje je obavezan voditi poslovne knjige tada je to 25. 567, 80 kuna. Za osobe koje otvaraju trgovačko društvo, a imaju najmanje završenu srednju školu u trogodišnjem ili četverogodišnjem trajanju preporučamo potporu u visini 29,479,60 kuna, a osobama s VŠS i VSS koje otvaraju trgovačko društvo 35.401,50 kuna. Potpore su veće za osobe s invaliditetom, no zasada nismo zaprimili ni jedan zahtjev – objasnila je Tušek.

Ovisno o stručnoj spremi, osoba može birati visinu iznosa potpore. No, preporučena visina potpore kad netko otvara obrt-paušal je 18.880, 80 kuna.
Izvor: Zagorski list

Skip to content