Novosti

Zagorci su prvi na redu za isplatu drugog dijela poticaja!

Zbog nezadovoljstva dosadašnjim rezultatima pregovora između dijela predstavnika hrvatskih seljaka i Ministarstva poljoprivrede zagorski seljaci trebali su ove srijede ponovno u prosvjede. Odustali su nakon sastanka u Ministarstvu poljoprivrede dan ranije na kojem je bilo troje delegata iz Zagorja, vrativši se s povoljnim vijestima.

– Dogovoreno je da će drugi dio poticaja od 1.100 kuna biti isplaćen do konca travnja, a Krapinsko-zagorska županija prva je na redu. Sredstva državne potpore će biti izuzeta od ovrhe, a prijedlog je upućen u zakonsku proceduru. Počeo je i povrat kapitalnih ulaganja i dobit će ga svi oni koji su predali potpunu dokumentaciju – izvijestio nas je nakon sastanka s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruga Krapinsko-zagorske županije Marijan Pavliša.

– Reprogrami kredita mogu se riješiti individualno kod poslovnih banaka, dok će se legalizacija poljoprivrednih objekata vršiti putem ARKODA i bit će gotova do ulaska u EU. Mala gospodarstva do 30 uvjetnih grla će biti izuzeta od troškova legalizacije, a količine plavog dizela za povrćare, voćare, vinogradare, duhan i krumpir su povećane na 300 lit/ha, a krmače 40 lit. Po grlu i 330 kuna dodatnog poticaja za krmače. Na naše dugogodišnje dopise i pritiske na Ministarstvo poljoprivrede i uz potporu slavonskih kolega, Zagorje ima šanse da bude proglašeno područjem otežanih uvjeta gospodarenja, i zahtjev je upućen u proceduru.

Više u Zagorskom listu…

Skip to content